Na području Virovitičko-podravske županije jedna je osoba pozitivna na koronavirus, objavio je to na konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Riječ je o muškarcu u tridesetima koji se u Hrvatsku vratio iz inozemstva.

– Bitno nam je da je ta zaraza po svemu sudeći unesena iz dalekih zemalja. S obzirom na to da je prilikom puta korišteno više prijevoznih sredstava, avion i vlak, s velikim čekanjima između postoji opcija da je i tijekom puta došlo do zaraze. Osoba se ponašala vrlo odgovorno stavila se samoinicijativno u 14-dnevnu izolaciju i tijekom samoizolacije je razvila simptome bolesti koji su blaži tzv. subfebrilitet, temperatura preko 37 i vrlo karakterističan simptom koji se javlja kod dosta oboljelih to je gubitak njuha i okusa – rekao je epidemiolog dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, dodavši da je osoba već klinički ozdravila, ali na jučerašnjem testiranju je bila pozitivna na koronavirus.

dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok

– Od kontakata su samo obiteljski kontakti, dva člana obitelji koji nemaju simptome bolesti i koje smo danas uputili na uzimanje uzoraka i nadam se da ćemo tijekom dana saznati. Nadam se da će biti negativni, ako bi oni bili pozitivni poduzimat ćemo potrebne poteze. To nas upozorava, što cijelo vrijeme govorimo, da je virus i dalje oko nas, ali je dobro što je osoba bila odgovorna pa nema puno kontakata, i što je to po svemu sudeći importirani infekt – kaže Venus i dodaje kako je muškarac imao masku i rukavice te da su poduzete sve mjere za taj let koji je došao u Zagreb.

Jučer je testirano oko 15 osoba, dan prije 10-ak.

– Pozivamo sve kolege liječnike opće medicine, po uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da se testiraju svi koji imaju simptome, a koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom – rekao je Venus.

Na pitanje novinara o tome premalo li testiramo, rekao je da testiranja mogu biti veća, ali da nije istina da premalo testiramo. Testira se onoliko koliko se ukaže potencijalnih zaraženih.

Na pitanje o lokaciji zaraženog, rekao je da to zbog opravdanih razloga ne žele otkrivati.

– Ne želim ni u naznakama reći gdje, jer smo imali izuzetno neugodnih iskustava. Potpuno sam svjestan da se na društvenim mrežama sve brzo sazna, mala smo sredina, ako se sazna na to nažalost ne mogu utjecati – rekao je Venus.

Podsjetimo, 3. lipnja ozdravila je posljednja osoba u županiji zaražena koronavirusom, a od 2. svibnja nije bilo novozaraženih. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 10 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, jedna osoba je i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo. Načelnik županijskog Stožera Marijo Klement rekao je kako su uputili zahtjev Nacionalnom stožeru da se već od danas zabrane posjete u domovima za stare i nemoćne,te drugim pružateljima usluga smještaja u socijalnim ustanovama na području Virovitičko-podravske županije, a s ciljem sprječavanja ulaska korona virusa u te ustanove.