Ovim putem oštro osuđujem izjavu potpredsjednika Hrvatskog sabora, Nenada Stazića, koji je, komentirajući spontani prosvjed branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja, u gore navedenoj emisiji Hrvatskog radija, dana 28. listopada, izjavio da su branitelji „politička grupacija, odnosno Sinn Fein, vojno krilo HDZ-a“.

Smatram da je skandalozna ova Stazićeva izjava, kao i njegova averzija prema dijelovima odora pobjedničke Hrvatske vojske i policije, dok se istovremeno ni jednom riječju nije osvrnuo niti su mu smetale četničke šubare, kokarde i zastave za lanjskog Badnjaka u Borovu selu i Vukovaru. Ova se Stazićeva izjava nadovezuje na uvrede ministra Matića koji je branitelje nazvao „militantnom skupinom zbog koje će Hrvatsku izbaciti iz EU.“ Obzirom da se premijer Milanović nije ogradio od ovih izjava, smatram da su stavovi Vlade i potpredsjednika Sabora nedopustivi, primitivni i uvredljivi, te da ne doprinose smirivanju stanja i uspostavljanju dijaloga sa braniteljima koji su ugradili svoje živote i dijelove tijela u temelje naše države.

Ovom izjavom imenovani nastavlja sa vrijeđanjima hrvatskih branitelja, nakon ministra branitelja Predraga Matića i premijera Zorana Milanovića, koji svim silama pokušavaju ocrniti i ispolitizirati mirni prosvjed hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja, koji je spontano započeo dana 20. listopada na inicijativu Udruge 100%-tnih HRVI-a Domovinskog rata, a kojim se traži od predsjednika Vlade RH smjena ministra Predraga Matića, zamjenice ministra Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, radi sustavnog omalovažavanja i degradiranja hrvatskih branitelja, poticanja na daljnju stigmatizaciju branitelja u javnosti, skandaloznih izjava o izjednačavanju žrtve i agresora Domovinskog rata, te kontinuiranih ukidanja i smanjivanja prava branitelja bez pravog dijaloga i uvažavanja prijedloga braniteljskih udruga, kao i rušenja dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata.

Izjavom da su branitelji ispolitizirani najgrublje se vrijeđaju ustavna prava hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, koji su pripadnici različitih političkih stranaka ili uopće nisu zainteresirani za bilo kakva politička udruživanja, ali su 20. listopada, na poziv svojih kolega, najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida 100% I skupine, nakon kontinuiranog omalovažavanja i neprovođenja zakona, odnosno nemogućnosti rješavanja svojih prava kod institucije, ustali ujedinjeni i solidarni u jednom zajedničkom cilju – obrani dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata. Zar im nije dovoljna lekcija tragična smrt heroine Domovinskog rata Nevenke Topalušić, 100%-tnog HRVI-a u kolicima, samoubojstvo branitelja u Sisku, te pokušaj samoubojstva samospaljivanjem branitelja koji jedva preživljava od 800,00 kn mjesečno i koji više nije mogao slušati laži najviših dužnosnika kako braniteljima nisu ukinuta ni smanjena nikakva prava. Postavljam pitanje kako su moguće takve uvrede tih dužnosnika prema hrvatskim braniteljima da ih bilo koja politička stranka može u toj mjeri izmanipulirati da oduzmu sebi život?

Osobito smo ogorčeni nastavkom izjednačavanja žrtve i agresora, odnosno neshvatljivim izjavama pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića na okrugom stolu Europskog Doma Vukovar i Documente – Centra za suočavanje sa prošlošću u Vukovaru od 26. rujna 2014. Umjesto da osudi takvu izjavu i ispriča se u ime svoga pomoćnika, ministar branitelja nastavlja sa uvredama, te u intervjuu „Srpskim novostima“ najavljuje da će „napraviti sociološko istraživanje i potražiti odgovor na pitanje kako to da vojnici pobjedničke vojske, koji su dobili rat i privilegije i priznati su u društvu koje voli svoje branitelje, boluju od PTSP-a. A na drugoj strani imate ljude koji su izgubili rat, Srbija ih je izdala a Hrvatska prezrela i koji nemaju nikakvih prava, a nitko se nije ubio.“ Zar tako govori ministar branitelja i kako on može i dalje zastupati hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata? Zar samo to nije dovoljan razlog za njegovu smjenu? Umjesto da se ministar i njegov pomoćnik ispričaju hrvatskih braniteljima i članovima njihovih obitelji, oni nastavljaju sa daljnjim omalovažavanjima, uz svesrdnu podršku predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i potpredsjednika Sabora Nenada Stazića.

Stoji u priopćenju saborskog zastpnika HDZ-a Josipa Đakića.