Josip Nemec je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Orahovice

Objavljeno:

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Orahovice u novom mandatu je aktualni gradonačelnik Josip Nemec koji je na čelu ovog grada turizma i vina od 2005. godine. Šezdestdvogodišnji Josip Nemec, oženjeni otac dvoje djece, ranjeni dragovoljac Domovinskog rata, prije no što je stupio na ovu funkciju bio je direktor, ujedno i vlasnik tvrtke Nemec. Jedan od razloga zašto je odlučio napustiti privatni sektor i ući u politiku je taj što je smatrao da Orahovica može bolje. Okupio je oko sebe ekipu mladih ljudi (prosjek liste je bio 31 godina) koji su bili vođeni jednim ciljem – stvoriti bolje uvjete života. U tome im je i uspjelo, a u prilog ide i statistički podatak da je indeks razvijenosti Orahovice čak 82 posto.

Josip Nemec ističe da hobije nema jer za njih ne nalazi vremena.

– Čak sam prestao pratiti i sport. Moj svaki dan je radni, ovdje neprestano imamo određene aktivnosti i manifestacije pošto turizam vidimo kao svoju budućnost. Uz to imamo oko 65 udruga što je priličan broj za grad od 5.000 stanovnika, a svojevremeno ih je bilo čak 90 – govori Josip Nemec.

Što se tiče aktualnih investicija, Nemec ističe da je samo ove godine uloženo preko 27 milijuna kuna u kapitalne investicije. Riječ je što o nacionalnim i EU sredstvima, a s obzirom je izvorni prihod Grada oko 4,5 do 5 milijuna kuna možemo reći da je ovo izniman uspjeh.

– Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji trga, a riječ je o investiciji od oko 5 milijuna kuna. Do sada Orahovica nije imala trg, a smatram da je bitno da ga jedan grad ima. Ovaj projekt smo davno obećali, međutim, tek smo prošle godine uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose. Investicija će biti završena tijekom ove godine. Osim toga, svake godine ulažemo u turizam pa tako i ove imamo investicije na izletištu Orah. Ipak, ono što bih posebno istaknuo je otvorenje Preddiplomskog studija fizioterapije u našem gradu, a ove godine imamo u planu i Diplomski studij. U tekućoj akademskoj godini upisano je 30 studenata, a od nove očekujemo dodatnih 60. U pripremi imamo još dva studija, ali o tome za sada ne bih govorio. Naš prvi i osnovni cilj je zadržati mlade, svi tvrdimo da je znanje snaga. Stoga im na ovaj način želimo olakšati školovanje – kazao je Josip Nemec.

Kao jedan od prioritetnih ciljeva aktualni gradonačelnik Orahovice i kandidat za gradonačelnika u novom mandatu ističe i zapošljavanje te sigurnost građana. Projekt koji će potaknuti zapošljavanje, kao i razvoj poduzetništva je gradnja poduzetničkog inkubatora koja je prijavljena na natječaj za sredstva iz EU fondova. Tu je i Projekt izgradnje širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije u Orahovici…

– Ovog trenutka smo otišli korak dalje. Sklopili smo partnerski ugovor s Agencijom iz Beča koju je osnovalo Ministarstvo financija austrijske Vlade i jednim mađarskim gradom te bi, uz projekt širokopojasne mreže, išli zajedno i u realizaciju drugih projekata vezanih uz zaštitu okoliša, uštedu energije, LED rasvjetu… – rekao je Nemec.

Kao iznimno važnu stavku za realizaciju projekata Josip Nemec ističe sinergiju između državne vlasti te lokalne i regionalne samouprave.

– Za vrijeme vlasti Kukuriku koalcije bili smo u nemilici, niti jedna investicija od strane Hrvatskih voda nije nam prošla, ukinut nam je status područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskog područja čime smo izgubili gotovo 4,5 milijuna kuna, što je bilo 50 posto našeg Proračuna, ukinuta su nam sredstva te smo imali smo problema s tvrtkom Ružica grad. Bili prisiljeni otpuštati i svesti broj zaposlenih sa 65 na svega 7-8 radnika. S promjenom vlasti promijenila se i situacija. Poduzeće ponovno zapošljava značajan broj radnika i raspisan je natječaj da se Ružica grad bavi i ugostiteljstvom i građevinom, što je možda jedinstven primjer u Hrvatskoj. Meni je uvijek bitno da novac koji smo spremni povući u Orahovicu uspijemo i zadržati, da ga okrećemo ovdje na dobrobit naši stanovnika,a ne da se samo slije u naš Proračun kao usputnu stanicu. U tome i uspijevamo i to je ono što drži ovaj grad – zaključuje Josip Nemec.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...