Ivo Josipović

Ivo Josipović razmatra hoće li, na prijedlog pravne savjetnice u svojoj kampanji Sandre Petrović Jakovine, od Ustavnog suda tražiti preispitivanje rezultata predsjedničkih izbora. Petrović Jakovina smatra kako je pobjeda Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora upitna, zato što kandidatkinja HDZ-a nije dobila većinu glasova svih birača koji su izašli na birališta.

“Još uvijek ne znamo hoćemo li podnositi prigovor DIP-u i Ustavnom sudu jer Josipović kao kandidat nije još donio odluku o tome. Ja sam samo napravila prijedlog u dogovoru s pravnim stručnjacima za koje smatram da su relevantni za tumačenje izbornog prava. Na Josipoviću je da odluči. Ako se on ne bude želio obraćati Ustavnom sudu, to mogu napraviti i bilo koja od stranaka koje su ga predložile za predsjednika ili skupina od sto birača”, kaže Petrović Jakovina za Index.

“Jesu li birači koji su poništili listić glasali?”

Sandra Petrović Jakovina

SDP-ova europarlamentarka i pravna savjetnica Josipovićeve kampanje napominje kako nije upitno da je Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora dobila više glasova od Josipovića. No, smatra da bi se Ustavni sud trebao odrediti prema nevažećih glasačkim listićima i odlučiti je li Zakon o izboru predsjednika RH usklađen s Ustavom RH.

“Ustavni sud treba pitati što su to nevažeći listići. Ako su se ljudi ujutro obukli, izašli na izbore, poništili listić i ubacili ga u kutiju – jesu li oni glasali? Po Ustavu je stvar jasna: pobjeđuje kandidat koji je dobio veći broj glasova”, kaže Petrović Jakovina.

Naime, članak 95. Ustava RH propisuje da se “predsjednik Republike bira većinom svih birača koji su glasali”, te da se izbor ponavlja nakon 14 dana ako nitko od kandidata ne dobije većinu glasova svih birača koji su izašli na izbore. Činjenica je da Grabar Kitarović, kada se u računicu uključe 2,69 posto nevažećih listića, nije u drugom krugu izbora dobila više od 50 posto glasova.

“Je li zakon usklađen s Ustavom?”

No, isti taj 95. članak Ustava propisuje i da se “izbor predsjednika Republike, prisega i njeno polaganje uređuju zakonom”. A Zakon o izboru predsjednika RH više je nego jasan. U drugom krugu izbora, prema članku 17. Zakona o izboru predsjednika RH, pobjeđuje kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasali. Drugim riječima, za pobjedu nije potrebna natpolovična, već obična većina.

“Je li taj zakon usklađen s Ustavom? Ustav ne poznaje prvi i drugi krug, a propisuje da je za pobjedu potrebna većina glasova svih birača koji su glasali. Ako članak nije usklađen s Ustavom, onda se primjenjuje Ustav direktno, kao što je Ustavni sud već nebrojeno mnogo puta radio”, poručuje Petrović Jakovina. (Index.hr)