- Oglas -
Naslovnica Vijesti Kako nas vide susjedi: “Srbi u Hrvatskoj žive kao Židovi u vrijeme...

Kako nas vide susjedi: “Srbi u Hrvatskoj žive kao Židovi u vrijeme Hitlera”

0

“Ovdje živimo kao Židovi pod Hitlerom”, stoji na naslovnici jučerašnjeg magazina Blic koji donosi “potresne ispovijesti Srba koji žive u Hrvatskoj”.

“Biti Srbin u Hrvatskoj, u danima uoči i poslije proslave Oluje isto je kao biti Židov u Njemačkoj početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća”, tako za Blic svjedoče Srbi koji žive u raznim krajevima Hrvatske. Blic je prenio neke od njihovih priča.

Smetaju nam hrvatske zastave

Među objavljenim pričama nalazi se i ona M.S. is Slatine

“Ovdje živimo samo mi stari Srbi, penzioneri, takozvani povratnici, a bavimo se zanatom i poljoprivredom. U cijelom gradu ima možda 1.000 Srba, dosta se naselilo Hrvata iz Bosne. Uglavnom se poštujemo međusobno, međutim kada se pokrene priča o „Oluji”, nastaju svađa i dreka.

Kada sam se krajem devesedtih vratio u grad, nisu mi vjerovali i pored papira da imam kuću. Pričali su da sam sam spalio kuću kada sam krenuo bježati. U selo Voćin, nadomak Slatine, doselili su se i Hrvati sa Kosova, a u kraju ima i Hrvata iz Hrtkovaca koji se teško uklapaju u sredinu jer su zadržali ekavicu.

Neravnopravnost je vidljiva i na malim detaljima. Recimo, na putokazima za sve crkve postoji i natpis da li je katolička, adventistička ili koja god, jedino za pravoslavnu crkvu svetog Petra i Pavla ništa ne stoji. Veliko nepovjerenje imam u zdravstvo. Mojoj ženi su katastrofalno operirali kuk, pa jedva hoda. U bolnici drže i sliku Stepinca, a na svakom koraku se mogu vidjeti hrvatske zastave”

Exit mobile version