Kako se zaštiti od provalnika dok ste na godišnjem odmoru?

Objavljeno:

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora kada veliki dio građana sa svojim obiteljima odlazi prema svojim ljetovalištima i ostavlja kuće i stanove na nekoliko dana bez nadzora.

Poznato je da pojedini provalnici čekaju upravo taj trenutak kako bi nekom provalili u kuću ili stan. Iz dosadašnjih iskustava policije, prije samog odlaska na godišnji odmor, građane je potrebno upozoriti na opasnosti od provalnika, koji nikada ne miruju, te često puta promatraju objekte u koje namjeravaju provaliti, ako imaju saznanja kada će obitelj, gdje i na koliko dana, otići na godišnji odmor.

Pojedini građani koji svoju imovinu nisu adekvatno osigurali od provalnika, povratkom kući sa godišnjeg odmora, pronađu provaljena vrata i nered u kući, zbog razbacanih stvari, a ubrzo shvate da im nedostaje novac, nakit i dragi predmeti.

Policija savjetuje

Građani: Učinite svoju kuću ili stan sigurnijim prije odlaska na godišnji odmor pa vam stoga upućujemo nekoliko korisnih savjeta:

 • zlatni, srebrni i drugi nakit, novac, vrijedne umjetnine i druge dragocjene stvari ne ostavljajte u svom domu tj. u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na neki drugi vama prihvatljiv način.
 • ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i sličnim mjestima, a zbog moguće potrebe, ostavite ga osobi od vašeg povjerenja, koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom)
 • obavezno zatvorite prozore, balkonska vrata i staklene stijene
 • zamolite obitelj ili susjede da vam pregledava poštanski sandučić i uzima poštu, kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga
 • ostavite cvijeće na balkonu i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni
 • osobi od povjerenja ostavite svoj broj telefona i adresu na kojoj boravite kako bi vas se može dobiti, kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate
 • spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično
 • na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima
 • preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem
 • jako je važno da ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenoj mreži.

Ako vam se i pored svih samo zaštitnih mjera, po povratku kući dogodi provala, ne dirajte ništa već nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen.

Uz ovih nekoliko savjeta svim građanima koji odlaze na zasluženi odmor i nadu da će sve biti u redu po povratku s godišnjih odmora, želimo lijep i ugodan provod.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...