Kazalištu Virovitica smanjena dotacija s 215.000kn na 100.000kn

Objavljeno:

spot_img
Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica
Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica

Kulturno vijeće za dramu, tijelo Ministarstva koje odlučuje o raspodjeli novca kojim država financira kazališta, nedavno je objavilo listu državnih dotacija za 2013. godinu. S jednom dubioznom stavkom: članica Vijeća Snježana Banović sama je sebi dodijelila 50 tisuća kuna. Taj novac ide za obnavljanje njezine predstave “Kako je Dunda spasila domovinu” koja je premijerno izvedena prošle sezone. To je jedina predstava čiju obnovu ministarstvo financira.

Pritom, potpuno je nejasno koji to elementi zahtijevaju obnavljanje s obzirom na to da je napravljena prije četiri mjeseca.

Istarsko narodno kazalište, koje izvodi spomenuto djelo, isti je iznos, 50 tisuća kuna, dobilo za kompletnu produkciju svoje nove predstave, “Glorije”, dok je postavljanje “Tramvaja zvanog čežnja” financirano sa samo 25 tisuća kuna.

U sukobu interesa

– Ako je točan podatak da je Vijeće odobrilo 50 tisuća kuna za obnovu predstave koju je režirala predsjednica VIjeća, to nije dobro. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da se nikada prije nisu događale situacije u kojima se financirala obnova neke predstave. Možda jest, ako je premijera bila prije više godina, ali sigurno ne s takvim iznosima – kaže Nina Obuljen Koržinek, bivša državna tajnica u Ministarstvu kulture.

Obuljen Koržinek smatra da ni za predsjednicu Vijeća ni za Ministarstvo nije dobro da se događaju takvi primjeri. Bilo je, nastavlja, i u prijašnjim sastavima, problema sa sukobima interesa.

– Članovi Vijeća znali su se naći u situaciji da odlučuju o vlastitim projektima. No, u tim su se situacijama izuzimali od odluke, što je naravno čin upitnog dosega. Ako se već dogodi da Vijeće odobri sredstva projektu za koji je zainteresiran netko od članova Vijeća, onda to mora biti prema potpuno jasnim kriterijima i na način da ne izazove nikakvu sumnju u pogodovanje – analizira.

Drastična smanjena

Zato je, smatra, važno da se paralelno uz nadzor provedbe odredaba o sukobu interesa, javno objavljuju kriteriji koji se iz godine u godinu mijenjaju i bruse.

– To je proces koji će trajati dugo godina, u kojem je potrebna suradnja Ministarstva s gradovima, ali koji će na kraju rezultirati puno transparentnijom dodjelom novca. Dok sam bila u Ministarstvu, napravljeni su brojni pomaci u pojedinim sektorima, ali to je kontinuirani proces na kojem se treba stalno raditi, kaže.

Bivša državna tajnica osvrnula se i na prijedlog novog Zakona o kulturnim vijećima koji je, smatra, znatan korak unatrag, jer se u predloženom nacrtu odredbe o rješavanju sukoba interesa potpuno ukidaju. – Ako se ovakav prijedlog zakona usvoji, situacije poput ove s Vijećem za kazalište puno će se češće moći događati.

Naoko neusklađene čine se i dotacije ostalim institucijama. Primjerice, iznimno uspješnom Kazalištu Virovitica dotacije su, s prošlogodišnjih 215 tisuća kuna, smanjene na samo sto tisuća.

Drastično smanjenje dogodilo se i u slučaju Hrvatskog narodnog kazališta Zadar kojemu je za ukupni godišnji program dodijeljeno samo 60 tisuća kuna. Bitno je smanjen novac i za većinu etabliranih kazališnih festivala. (Jutarnji.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Gradu Virovitici čista petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je u utorak, 29....

Što Grad Virovitica planira s djecom koja su ostala bez upisa u dječji vrtić?

– Grad Virovitica je u proteklih nekoliko godina uložio više...

Saznajte tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Virovitice

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, održanoj u...

U Grčkoj pao osumnjičenik za zločine u Voćinu i Humu: Htio ići na ljetovanje, čeka ga izručenje RH

Grčka policija privela je u ponedjeljak 59-godišnjeg državljanina Srbije...