Kirin na ročištu za Fimi mediu

Objavljeno:

spot_img

Suđenje bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu kojega se tereti da je oštetio MUP surađujući s marketinškom agencijom Fimi medija preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 6. ožujka.

foto: Dnevnik.hr

Kirinova odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je nakon pripremnog ročišta na kojem je određen datum početka suđenja da će postupak protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova početi čitanjem dokumentacije, nakon čega će se ispitati desetak svjedoka.

Optužnicu protiv Kirina sud je potvrdio je u listopadu prošle godine, a Uskok ju je podnio četiri mjeseca ranije, nakon što je u srpnju 2012. povukao radi dorade. Drenški Lasan tvrdi da je tužiteljstvo zakasnilo s podizanjem optužnice, odnosno da je probilo zakonom propisane rokove, zbog čega će se i ovaj slučaj naći pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Bivšeg ministra, koji se nakon odlaska iz Vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice, Uskok tereti da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

MUP je izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora, tvrdi tužiteljstvo.

Bivšeg ‘prvog policajca’ se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

Uskok smatra da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, ali i da nije razmotrio mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama, pri čemu se mogla dogovoriti znatno niža cijena od ponude Fimi medije.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U Uskoku tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za oko 7,5 milijuna kuna. Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja u kojemu su na optuženičkoj klupi bivši premijer Ivo Sanader i stranka iz koje je u međuvremenu izbačen. (Hina)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni