Ivica Kirin (snimio: Antonio Jurkin)

Rokovom, sadržajno bogatom i nadaleko poznatom manifestacijom, Virovitica slavi i svoj dan. Govoreći o budućnosti grada i kvaliteti života njegovih stanovnika, gradonačelnik Ivica Kirin nepokolebljivo je optimističan.

Virovitica je posljednjih godina mnogo toga napravila za bolji život građana, što je u planu?

– Trenutačno se u gradu odrađuje nekoliko velikih javnih investicija, od e-inkubatora, studentskog restorana, palače Pejačević, čija je obnova jedan od preduvjeta za gradnju gradske šetnice, nogostupa u Strossmayerovoj ulici, koji će napokon spojiti Koriju sa središtem grada, gradnje nove ceste u Poduzetničkoj zoni III, područne škole u Svetom Đurđu… Na području virovitičkog vodocrpilišta Bikana izvode se završni radovi na gradnji objekta i ugradnji opreme za proširenje prerade vode, čija vrijednost iznosi čak 10 milijuna kuna. Izvode se arheološki radovi na gradilištu sjeverne obilaznice Virovitica – Suhopolje, gradi se nekoliko hala u poslovnim zonama grada, a za mnoge se projekte očekuje završetak dokumentacije i početak radova. Uskoro počinje i gradnja područne škole u Koriji, gradnja sortirnice za komunalni otpad te parkirališta i trga iza Palače Pejačević.

Tu svakako treba dodati odličnu suradnju s Virovitičko-podravskom županijom, koja će uskoro rezultirati realizacijom novih projekata – od gradnje Panonskog drvnog centra izvrsnosti, Tehnološko-inovacijskog centra, Sirane do Županijskog doma za stare i nemoćne…

Više od 40 ugovora za nove hale

Grad trenutačno ima potpisanih više od 40 ugovora za nove hale u poduzetničkim zonama. Trenutno se radi na više od stotinu projekata u vrijednosti 4,9 milijardi kuna, koji će se financirati iz gradskog, županijskog i državnog proračuna, proračuna javnih državnih tvrtki i agencija, te fondova EU, s čem smo upoznali građane kroz knjižicu Ja volim svoj grad.

Možete li reći koliko će se radnih mjesta otvoriti, recimo, u godinu dana?

– Teško je decidirano reći što će se dogoditi u sljedećih godinu dana, no ono što se trenutno događa u našim zonama svakako veseli. Naime, ovih je dana počela gradnja dviju hala, i to tvrtke Grafiti Becker d.o.o. za digitalni tisak, papirnu galanterije i reklamne proizvode te Spectra media d.o.o. Pri kraju je gradnja hala tvrtke Domus d.o.o., Javorović d.o.o. i Obrta Štefanić, a ove bi godine trebala početi i gradnja hale tvrtke Herbea d.o.o., koja namjerava pokrenuti proizvodnju ljekovitog bilja, te tvrtke Brana d.o.o., koja namjerava graditi trackere za solarne elektrane. Sve to u konačnici će rezultirati otvaranjem pedesetak radnih mjesta, a ako svi potpisani ugovori rezultiraju gradnjom hala i pokretanjem proizvodnje, broj radnih mjesta popet će se i na tristotinjak.

Planira li se razvijati infrastruktura grada i prigradskih naselja?

– Virovitica i njezina prigradska naselja 99 posto su pokrivena vodoopskrbom i 95 posto kanalizacijskim sustavom, po čemu znatno odudaramo od hrvatskog prosjeka. Vodoopskrbom nije pokriven samo mali broj vikendica, a kanalizacijom tek pokoji prigradski odvojak i naselje Jasenaš, koje se nalazi desetak kilometara od centra grada. Postavljanje kanalizacije u tom brdskom naselju izrazito je skupo, a u njemu živi stotinjak stanovnika, no i taj problem namjeravamo u budućnosti riješiti.

Virovitički brendovi

snimio: Matej Sudar
snimio: Matej Sudar

Virovitica postaje brand, prepoznatljiv je logo grada i mnogo se ulaže u brendiranje.

– Virovitica je slobodni kraljevski grad od 1234. godine i upravo je u Virovitici ugarski kralj Bela IV. gradu Zagrebu 1242. godine dao status slobodnog kraljevskog grada. Na žalost, Virovitica je prošla kroz ovih 779 godina trnovit put prepun ratova, požara, potresa…, koji su često bili prepreka bržem razvoju. I Osijek se svojedobno nalazio u Virovitičkoj županiji. No ono što Viroviticu čini prepoznatljivom danas je jedan od najvećih hrvatskih sajmova Viroexpo, Kazalište Virovitica, Rokovo, koje je u vrijeme svojega održavanja najveća manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, gradski azil za pse i mačke gdje nema eutanazije, poslovne zone od kojih neke imaju ICPR certifikat zone izgrađene prema EU standardu. Na vrhu smo po brzini izdavanja i rješavanja građevinskih dozvola i imamo jednu od najučinkovitijih gruntovnica u Hrvatskoj. Izrazito smo transparentan grad prema ispitivanju Transparency Internationala, imamo gradske urbane vrtove, Zakladu solidarnosti za pomoć svojim građanima u nevolji…

Virovitičani imaju razloga za optimizam?

– Kada govorimo o budućnosti, ono što svakako treba izdvojiti dva su krucijalna projekta za daljnji razvoj Virovitice, a to su gradnja brze ceste Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – Terezino Polje i gradnja poduzetničke megazone. Planiram zajedno sa suradnicima u sljedeće četiri godine ostvariti što je više moguće od planiranih projekata koristeći EU fondove. Unaprijediti standard poslovanja gradske uprave, uvesti e-upravu, povećati brzinu rješavanja gradskih predmeta i predmeta građana te biti na usluzi svima. I ono najvažnije – poticati aktivnim mjerama razvoj gospodarstva kako bismo dobili što više novih radnih mjesta jer za mene i moje suradnike bolja Virovitica je sutra i bolja Hrvatska.

Tvrtke i obrtnici zarađuju na Rokovu

U Rokovo se mnogo ulaže, većina je manifestacija besplatna za građane – je li to isplativo?

– Svakako da jest. U tih 12 dana, od 5. do 16. kolovoza, događaje posjeti stotinjak tisuća ljudi, što se svakako osjeti i na računu virovitičkih tvrtki i obrtnika. U isto vrijeme, od zakupa javne površine pokrije se većina sredstava koje Grad Virovitica izdvaja za organizaciju. Ostatak pokriju donatori. Rokovo je, kako sam već rekao, postalo brend najuređenijeg grada u kontinentalnoj Hrvatskoj (prošle godine dobili smo Zeleni cvijet). U te dane posjećuju nas brojni ljudi iz okolnih gradova te često od njih čujem da bi se, ako bi tu pronašli posao, isti tren preselili u Viroviticu. To svakako godi.

Studentski grad

– Svaki početak je težak i kada sam prije desetak godina govorio da će Virovitica postati studenski grad, većina ljudi, osim mojih najbližih suradnika, gledala me s podsmijehom. Danas više ne misle tako i, zahvaljujući prije svega županu Tomislavu Tolušiću, koji je bio jedan od onih koji je u tu ideju vjerovao, danas smo jako blizu realizacije te ideje – kaže gradonačelnik Kirin.

Slobodan KADIĆ
Glas Slavonije