Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović donio je 27. rujna 2012. godine odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Kurikulum zdravstvenoga odgoja provodit će se kroz sadržaje integrirane u nastavne programe predmeta, sate razrednika, školske projekte i druge školske aktivnosti.

Sastavni dio Kurikuluma jest i popis stručne literature koja se koristi u realizaciji pojedinih sadržaja zdravstvenog odgoja a u tome popisu nalazi se i knjiga „Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti“ profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ovu knjigu ranije je otkupilo Ministar znanosti, obrazovanja i športa za sve škole u državi a sada je ona i na službenom popisu za provedbu sadržaja iz prevencije ovisnosti unutar zdravstvenog odgoja koji će se provoditi od prvoga razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Profesor Brlas već dulje vrijeme u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje sudjeluje i u sustavnoj edukaciji voditelja školskih preventivnih programa tako da je ovime osobni doprinos profesora Brlasa prevenciji i suzbijanju ovisnosti u stručnome smislu u potpunosti prepoznat i zaokružen u smislenu cjelinu.

Pokazatelj je to ujedno i dugogodišnje kvalitete stručnoga rada u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao i izvrsnosti stručnjaka koji ondje provode profesionalne aktivnosti, a što je više puta do sada prepoznato i na nacionalnoj razini.