Konstituirajuća sjednica Županijskog povjerenstva za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima i obilježavanje mjesta njihova stradanja održana je u petak, 29. svibnja, u maloj županijskog vijećnici pod predsjedanjem Ivana Levara. Sjednici je prisustvovala i zamjenica župana virovitičko-podravskog Sanja Bošnjak.

Nakon konstituiranja Povjerenstva i usvajanja Poslovnika o radu, članovi Povjerenstva razgovarali su o usklađivanju i usvajanju Programa rada te budućim aktivnostima. Kao prioritetna aktivnost definirano je pronalaženje grobišta i posmrtnih ostatak žrtava Drugog svjetskog rata i njihovo obilježavanje.

Zamjenica župana Sanja Bošnjak, prisutnima je ukratko predstavila program Europa građane 2015., potprogram Europsko sjećanje, koji je fokusiran na projekte kojima se promišljaju uzroci totalitarnih režima u modernoj europskoj povijesti te oni kojima se odaje počast žrtvama njihovih zločina.

Članovi Povjerenstva zainteresirani su da se, zajedno s potencijalnim partnerima iz zemalja članica EU, kandidiraju za EU sredstva u sklopu navedenog programa. U skladu s tim, kao sljedeća aktivnost dogovorena je priprema potrebne dokumentacije u suradnji s županijskim tijelima, kako bi se sljedeće godine mogla realizirati prijava na natječaj.