Korak bliže prema sušionici povrća u Virovitici: Župan Igor Andrović potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije

0
393

U Hrvatskoj nema sušionica za povrće. Sušeno povrće uvozi se iz Mađarske, Poljske, Srbije. Kad se izgradi zdanje u Virovitici, bit će to prva sušionica u RH dajući sigurnost plasmana korjenastog povrća HR poljoprivrednicima, otvarajući nova radna mjesta i nudeći svijetlu perspektivu brojnim kooperantima ponajprije onima u iz Virovitičko-podravske županije…

Prvi korak prema sušionici u Virovitici, projektu Virovitičko-podravske županije, napravio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je potpisao ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća. Ugovor je potpisan sa Slavenom Pavlovićem, direktorom tvrtke Eko plus inženjering. Vrijedan je 2.443.750,00 kuna. Sredstva za izradu tehničke dokumentacije osigurana su kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem od Ministarstva regionalnog razvoja.

Prema riječima župana Androvića, rok za izradu projektne dokumentacije je 16, a za dobivanje građevinske dozvole – 18 mjeseci. Kroz projekt će se: izraditi elaborat zaštite okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš; idejni projekt i ishođenje lokacijske dozvole; geotehnički istražni radovi; glavni projekt i ishođenje građevinske dozvole (s uključenom funkcijom glavnog projektanta i koordinatora zaštite na radu u fazi pripreme dokumentacije, tzv. koordinator I.); koordinacijske aktivnosti i usluge glavnog projektanta.

Prema Razvojnom sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem, između Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, s pet slavonskih županija, među kojima je i Virovitičko-podravska, a koji je prošle godine uručen županu Igoru Androviću, projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća u Virovitici, procijenjen je na 225.825.000,00 kuna. U budućnosti, sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu. Zemljište na kojem će se graditi sušionica osigurao je Grad Virovitica. Riječ je o 10,3 hektara u Poduzetničkoj zoni Zapad II.

– Sušionica povrća će dati novi zamah gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije. Pritom će se generirati nova radna mjesta, otvoriti vrata brojnim kooperantima. Time Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade RH, nastavlja sa značajnim ulaganjem u poljoprivredu. Ovaj projekt puno će značiti i za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju. Ovdje se radi o sušenju prije svega korjenastog povrća koje bi koristile neke naše velike tvrtke u preradi i proizvodnji svojih konačnih proizvoda, kao što je primjerice Vegeta. Izgradnjom sušionice povrća, još će više do izražaja doći naši sustavi navodnjavanja. Trenutno na tri sustava koja su u pogonu, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, imamo gotovo 3.000 natapanih površina, ali i, u odnosu na prošlu godinu, samo na sustavu Kapinci – Vaška, trostruko više korisnika sustava, dok je sustav Đolta pokriven u gotovo stopostotnom udjelu. U vrijeme ovih nesigurnih vremenskih (ne)prilika, navodnjavanje će biti nužno za sve one koji se žele ozbiljno baviti poljoprivredom. Danas se tako radi na sustavu Kapinci – Vaška II., za što su nam u stopostotnom iznosu odobrena sredstva, a kada završimo s ostalim sustavima navodnjavanja diljem naše županije, imat ćemo 9.400 navodnjavanih hektara. Sve to doprinijet će još većoj proizvodnji povrća, nudeći našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura, dodatnu vrijednost onoga što su proizveli svojim rukama u što spada i korjenasto povrće. Ovo danas je prvi korak. Kada budemo imali projektnu dokumentaciju, te kada dobijemo građevinsku dozvolu, tada ćemo puno lakše doći do sredstava za izgradnju, a to se pokazalo u svim našim do sada odrađenim projektima, jer imat ćemo konkretan i gotov projekt. Ovdje će se u budućnosti zaposliti oko 50 ljudi, no benefiti će biti bitno izraženiji jer će velik broj poljoprivrednika biti kooperanti sušionice – istaknuo je.

Virovitičko-podravska županija već je prezentirala ovaj projekt poljoprivrednicima s ovog područja, koji su iznimno zainteresirani za njegovu realizaciju.

– Poljoprivrednici žele koristiti sustave navodnjavanja, žele imati sigurno tržište, organizirani otkup i mi ćemo se pobrinuti da tako i bude. Prvo želimo suradnju s našim tvrtkama koje su na području Republike Hrvatske, jer s njima smo dugoročno i u suradnji razvijali ovaj projekt. Inače, tlo na ovom području idealno je za sadnju korjenastog povrća. Pri tome je posebno značajna ekološka očuvanost naše zemlje koja će kroz krajnji proizvod nuditi nezagađena i zdrava hrana – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok. Pritom je dodao kako je cilj zaokružiti proizvodni proces za otkup povrća – od polja do stola. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)