Tugomir Majdak: Krećemo u zaštitu izvornosti Slavonskog meda na razini Europske unije

Slavonski med je prvi hrvatski med koji nosi „oznaku izvornosti“ ali i u širem okruženju, jer primjerice, Mađarska, kao i neke druge bliske zemlje, nemaju oznake izvornosti za svoje medove. No, tu se misli stati, jer Udruga proizvođača Slavonskog meda želi ići korak dalje.

– Krećemo u zaštitu Slavonskog meda na razini Europske unije. Procedura za zaštitu na europskoj razini će trajati godinu do godinu i pol dana. Do danas je 12 hrvatskih proizvoda zaštićeno na razini EU. Troje će dobiti oznaku zaštite u rujnu, a desetak je u proceduri – kazao nam je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak te nastavio.

– Oznaka izvornosti dat će Slavonskom medu prepoznatljivost, dokaz kvalitete. On će postati prepoznatljiv i zaštićen. To će ponuditi otvaranje novih radnih mjesta, razvoj pčelarstva i ruralnih područja. Na ovaj način će se slavonski pčelari kvalitetom proizvoda zaštiti i od prekomjernog uvoza, od uvezenog meda koji nema kvalitetu jer se on, kraj Slavonskog meda, neće moći kvalitetno pozicionirati na tržištu – zaključio je Majdak.

Slavonski med dobio „oznaku izvornosti“ i nosit će ga med od: uljane repice, bagrema, lipe, kestena, hrasta sladuna i suncokreta

Pčelari iz sedam županija (Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Bjelovarsko-bilogorska i dio Sisačko-moslavačke), okupljenih u Udruzi proizvođača „Slavonski med“, dobili su u Virovitici, u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, Rješenje „oznaka izvornosti“ za „Slavonski med“.

Kruna je to ideje bivšeg župana VPŽ, danas ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića i današnjeg zamjenika ministra poljoprivrede Tugomira Majdaka, koja je nastala prije nekoliko godina. Rješenje „oznaka izvornosti“, predsjedniku Udruge proizvođača „Slavonski med“, Željku Vrbosu, uručio je upravo zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Ovo je kruna jednog posla koji je trajao gotovo tri godinu, odnosno zaštita izvornosti slavonskih medova uz njihovu poboljšanu kvalitetu. U svibnju ove godine, Ministarstvo poljoprivrede je prihvatilo sve naše prijedloge. Formalno je ovo rješenje punovažno. Tako ćemo na nacionalnoj razini imati zaštićene slavonske medove nose oznaku izvornosti, odnosno medove od: uljane repice, bagrema, lipe, kestena, hrasta sladuna i suncokreta – kazao nam je predsjednik Udruge proizvođača Slavonskog meda Željko Vrbos.

Na skupštini Udruge koja je održana u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, još su nazočili: Zdravko Barać (pomoćnik ministra poljoprivrede), Brankica Ćosić (savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, zamjenici župana Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, Zdravko Dijaković i Željko Jakopović, Andrija Matić pročelnik za poljoprivredu iz Vukovarsko-srijemske županije, Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotehnikom, predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza, kao i mnogobrojni pčelari s područja navedenih sedam županija. (Fotografije: Kristijan Toplak)