Kišna, hladna večer nije spriječila virovitičke ljubitelje nakita da prisustvuju izradi arheološkog nakita od srebra, ne želeći propustiti jedinstvenu priliku upoznati vrsnog umjetnika tog sve rjeđeg zanata . Lazer Rok Lumezi se dugi niz godina bavi izradom nakita od plemenitog materijala.

Odlično vlada tehnikom pa si može dopustiti smjele kreacije koje su dobro prihvaćene na izložbama. Mi smo ga zvali zbog demostracije nakita, pa je s kćerkom Evom Lumezi Šimatović, također umjetnicom, za tu priliku izabrao S karičice, tipične za bjelobrdsku kulturu od 11.-13. stoljeća, arheološke nalaze iz Zvonimirova. Grijanjem srebrne žice na plameniku, zatim oblikovanjem, raskucavanjem i savijanjem završetka u obliku slova S nastale su identične srednjovjekovne karičice.

U ugodnoj atmosferi gdje je gosp. Lumezi rado odgovarao na pitanja, promatrali smo i izradu granula ali i saznali nešto o kompliciranom načinu izrade prstena s kalotom iz Zvonimirova koji će pokloniti Muzeju, o njegovoj suradnji Etnološkim muzejom, Sinjskom alkom, o tečajevima izrade nakita u otvorenom ateljeu Lumezi u Zagrebu, te nabavi materijala za izradu (srebro, dragi kamen).

Oni koji su propustili demostraciju nakita, mogu u Gradskom muzeju u Virovitici razgledati dio izložbe „Zvonimirovo i Josipovo-groblja starohrvatskog doba virovitičko-podravske županije“ Instituta za arheologiju iz Zagreba sa izloženim nakitom s arheološkog iskopavanja od 1993.-1995. Još od konzervacije srednjovjekovnog, metalnog nakita nameće se pitanja izrade suvenira, pri čemu nam je Lazer Rok Lumezi sa svojim interesom za arheologiju i zanimljivom demonstracijom uvelike pomogao.

Silvija Salajić

[g-gallery gid=”23215″ random=”0″ watermark=”0″]