snimio: Antonio Jurkin
snimio: Antonio Jurkin

Konačno je poznat datum svečanog otvorenja velike tematske izložbe pod nazivom ‘Likovna baština obitelji Pejačević u Hrvatskoj’, a koju osječka Galerija likovnih umjetnosti priprema u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice i stručnjacima iz Mađarske, Rumunjske i Srbije. Tako će 19. rujna javnosti biti prezentirana izložba koja je dio velikog projekta pod nazivom ‘Skriveno blago europskog plemstva’.

‘Projekt ‘Skriveno blago europskog plemstva’ bi u sljedećih nekoliko godina hrvatskoj javnosti predočio i izložbe o baštini obitelji Hilleprand von Prandau i Normman u suradnji s Muzejom Valpovštine i likovna baština obitelji Eltz u suradnji s vukovarskim muzejom.

Ova izložbena trilogija javnosti će konačno pojasniti što se nekada nalazilo iza zidova dvoraca u vrijeme dok su u njima živjeli grofovi. Autorice izložbe o obitelji Pejačević u Hrvatskoj su dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica u GLU, i prof. Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

– Imali smo jako dobru suradnju s Bugarskom, odakle i potječe ova plemenitaška obitelj, pa je na izložbi surađivala i dr. sc. Yordanka Gesheva, koja je napisala knjigu o prošlosti Pejačevića u Bugarskoj. Na projektu je surađivao i kolega Franjo Pajrić, koji istražuje povijest obitelji u Šopronu u Mađarskoj, te kolega Đorđe Bošković iz Zavičajnog muzeja u Rumi, koji se bavi poviješću Pejačevića u Srbiji. Riječ je o jednoj europskoj priči, a izložba će nakon Osijeka najvjerojatnije gostovati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Našicama i Virovitici te u nekom izložbenom obliku u Šopronu, Rumi i Bugarskoj – navodi koautorica izložbe, dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak.

Na izložbi, koja će biti otvorena pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, bit će predstavljeno oko 150 umjetnina, od slika do grafika i skulptura, koje se osim u Galeriji nalaze u raznim hrvatskim muzejskim institucijama, a pripadale su obitelji Pejačević. Također će biti predstavljena povijest obiteljskih posjeda, dvoraca, uglednih članova obitelji, te njihovi kolekcionarski i mecenatski dosezi u području likovne kulture. Izložba će u Osijeku biti postavljena do 31. siječnja 2014.’ Nefreteta Z. Eberhard. (culturenet.hr)