Lj.R.Weiss: Tandara, mandara, broč – bila je 2012., hajmo u 2013.!

Objavljeno:

spot_img

Ove magične riječi . TANDARA, MANDARA, BROČ – čuo sam davnih godina od jedne Novosađanke, koja se ratnih devedesetih godina našla u Beču. Bavila se novinarstvom i imala je dar opisivanja situacija i često je koristila taj niz riječi: TANDARA, MANDARA, BROČ, a da mi zapravo nikada nije objasnila što te riječi znače. Nakon više druženja i slušanja shvatio sam da taj niz riječi ne znači ništa konkretno, nego ga se koristi da bi se označilo nešto kao brojalica, beskorisno lupetanje, riječi čarobnjaka ili vještice, slične ABRAKADABRI, kao neka radnja koja se odvija i na kraju ne donese ništa dobroga, nego se naglo prekine! Poslije se ponovi: TANDARA, MANDARA, BROČ…(nisam siguran da li s „Č ili „Ć“!??) Eto, kada biste me sada pitala što je za mene bila 2012. . godina u Hrvatskoj, kao iz topa bih vam odgovorio: TANDARA, MANDARA, BROČ! Drugim riječima, iako je bilo i velikih događaja protekle godine, bila je to godina „malom čovjeku“ za zaborav – puno meljave, malo brašna, mlaćenje prazne slame, mladi bi rekli – puno klikova, malo koristi, puno FB prijatelja, malo iskrenih, na koje se možemo osloniti, puno očekivanja, malo ostvarenog…

Počelo je odmah poslije Nove 2011./2012. kada je Kukuriku koalicija intenzivno kukurikala najavljujući mini new deal, investicije, investicije, investicije, med i mlijeko…Usput je održan i referendum i velika većina je odlučila – Hrvatska u Evropsku zajednicu..! Podijelili su „kukurikavci“ politički plijen (čitaj: ministarske fotelje i pozicije u državnim firmama i agencijama), vrištalo se na sve strane NATJEČAJI, NATJEČAJI..

najavljivana čuda, jer Hrvatska i jest – mala zemlja, velikih čuda!

Trebalo je nastati Mesijansko doba, ali…

Vlada RHNaime, Zagreb na Savi, fasadizacija, javno -.privatno partnerstvo, nova radna mjesta, pa ovo pa ono… samo što nije stiglo mesijansko doba!!??. No, već u proljeće 2012. bilo je jesno da se obećavanja pretvaraju u uhljebljivanja poslušnih, u varanja, u kojekakve eksperimente gdje smo mi građani ne nositelji odluka, već – pokusni kunići! Blizu sam politike već 40-tak godina, ali nećete mi vjerovati – mjesecima veliku većinu likova na političkoj pozornici ne razumijem, zapravo se pitam koja je njihova stručnost, etičnost, moralnost i da li smo mi za sve njih (čast iznimkama!) – stoka sitnog zuba?? Istina, kukurikavci su kod mene bili sumnjivi i prije osvajanja vlasti (o Milanoviću i Čačiću kao varijanti HDZ-a i kočničarima promjena pisao sam vrlo rano, ti tekstovi vidljivi su i danas na Netu!!), a u ljeto 2012., povjerenje je padalo iz tjedna u tjedan, da bih danas pitao – ima li kraja ovoj našoj agoniji, kome smo skrivili toliko da nas prati kletva od stoljeća sedmog…?? Otklonimo se od Beograda i zamalo odmah, buć,. u vodu Evropske zajednice, pod skute Bruxellesa i Strasbourga.., pod skute Berlina, Pariza i Londona, čak Budimpešte! Otklonimo se od HDZ-a, i naiđemo na vlast sličnu ili istu hadezevoskoj… Ukratko, niti hrvatske puške na hrvatskom ramenu, niti hrvatske lisnice u hrvatskom džepu! Rasprodaja obiteljske zlatnine postala je „daljnja privatizacija“, novi porezi i kontrole financija postale su „fiskalizacija“, nužni rezove i reforme postale su „strukturne promjene“, davanje cesta u koncesiju nazvano je „monetizacija“…

Dobre odluke Haškog suda

Bilo je u 2012. i događaja koji su nas zakratko okrijepili i raspoložili, no odluka haškog suca Merona koji je odlučio da žalbeno vijeće smanji kazne generalima Gotovini i Markaču s 24 odnosno 18 godina na – nula dana kazne, odnosno oslobodi ih po svim točkama optužnica, bila je kratkog efekta i pesimizam se ponovo uvukao među nas. Na tren nas je ponijela prvostupanjska presuda „uraru“ Ivi Sanaderu (uraru zbog skupocjene kolekcije satova, autorsko pravo S.P.), s porukom da se krađa, varanje, korupcija i manipuliranje ne isplati, ali nastavak sudskog procesa vratio nas je u kolotečinu, a ona je i dalje neka vrsta sanaderovštine i kerumovštine… O „tuđmanizmu“ ne bih posebno, jer sam o prvom predsjedniku napisao većinu što sam imao napisati i prije nego je Dr. Franjo Tuđman postao predsjednik RH, naslovivši analizu njegove knjige „Bespuća“ s „Tuđi ste mi Tuđmane“!

I taman, pomislivši da ćemo Božić i Novu 2013.godinu dočekati relativno mirni i u dobru raspoloženju, planula je rasprava između vlade (posebno Ministarstva za obrazovanje, u znanost i sport,) i svećenstva s Kaptola, u koju se upustilo pola Hrvatske: što su homoseksualci, da li se od masturbacije suši ruka, da li je dozvoljen seks prije braka, kontracepcija da ili ne…

Kaptol protiv Banskih dvora, i obrnuto

Ilustracija

Čini mi se ta halabuka i pitanje „tko je ukrao Božić“ je okretanje glave od KLJUČNIH, SOCIJALNO-EKONOMSKIH problema ove zemlje! Crkva u Hrvata, „Grozd“ i još mnogi drugi obožavatelji oltara, jedva da poznaju Bibliju ili je krajnje konzervativno tumače. Da će zdravstveni odgoj kvariti duše ljudi, da će donijeti nesreću… zaista mi se čini nebulozom;, besmislicom; Crkva je definitivno ušla u područje – klerikalizma, kao neka vrsta paralelne vlasti!
Osim političkog sloja, vidim Crkvu i njene “velikodostojnike” kao onaj sloj koji jedno propovijeda, a drugo radi (možda i treće misli): poznaju li oni otkaze, smanjenje plaća, stečajeve, cijene struje, plina, hrane, muke svakidašnje?? Privilegiran je to sloj, zakriljen zlatom i draguljima, palačama s oniksom, s premalo rada na solidarnosti s “poniženim i uvrijeđenim”!
Ne vidim problem u tome što se djeci i mladima objašnjavaju pitanja spolnosti, intimnog života… Informiranost o seksualnosti u zdravim društvima dio je zdravstvene i opće kulture!
 Nametati osjećaj grijeha narodu i držanje naroda u neznanju najgori je način manipuliranja vjernicima, jednako kao što i vlast Kukurikavaca nameće svim građanima osjećaj nesposobnosti, nediscipline, javašluka i krivnje. Mnogi ni luk jeli ni luk mirisali, a sada bi svi trebali platiti ceh gozbama (zaduživanja!) koje su trajale desetljećima.. – i mladi, i mi umirovljenici koji umjesto pristojnih mirovina primamo crkavice…
Ova pitanja o spolnosti, po mom sudu, služe da bi se lakše plasirao u javnost Registar branitelja, jer po njemu, svatko muški koji je znao vikati devedesetih BUM, BUM upisao se u branitelje.

Dakle, protekla godina bila je TANDARA, MANDARA BROČ, jednako na nacionalnoj razini kao i na razini grada Virovitice i Županije. Kao, u nas se neposredno nešto događalo, ali evo, sjećam se najviše suše i Rokova, u gradu je 2011. manje stanovnika nego 2001., nezaposlenost raste. Nešto sitno se dogodi u industrijskoj zoni, evo buke o uspjesima…

KIO opustošen, osim VIR-a i Tvina, mi nemamo jedne ozbiljnije tvornice, lokali u tri najveća grada – Virovitici, Slatini i Orahovici, uglavnom prazni, Slavonija nekada bogata, životari…i strančari! O izgledima pojedinih stranaka na lokalnim izborima ću kasnije, prerano je za prognoze!

Kako sam osobno?

Kako sam osobno?

Uglavnom dobro, stručno bi rekli, primjereno godinama: veselim se svakom doprinosu „boljem životu“, mi smo kao naraštaj o tome snatrili, pokušavali… ali smo tu negdje, kao u pačjoj školi. Oprostit ćete mi vi mladi i mlađi – kao što vjerojatno ne znate što je TANDARA, MANDARA BROČ pretpostavljam da niste čuli za pačju školu: „Jeste l čuli deco, verujte bez šale, otvara se škola za pačiće male… Učili, učili od srede do petka, al se nisu makli, dalje od početka!.“(navedeno po originalu J.J. Zmaja!).

Sudilo me i oslobodilo, pamtim samo lijepe dane! Noćima slušalice na uha, slušam evergrine..ili gledam na TV dobre filmove – nema ih puno kvalitetnih, ali se ipak nađu!

Moj rođak se ove godine sretno oženio u rujnu, medeni mjesec traje i u prosincu, i neka je mojim golubićima sretno! Majka po starački i boležljivo…Dvije mace u „vili Weiss“, hvala na pitanju, sasvim dobro: Jafica bolje od Šarka, jer ovaj macan je stari, ofucani mačak i zna napraviti nered u kući, možda i senili, tko zna..? Držim se svog hobija, i fotkam po gradu pretežno motive u Gradskom parku, a tu i tamo i lijepe i mlade žene! Imam fotki-portreta za dvije izložbe! Na deset upita devet njih pristane, deseta, u prosjeku neće ni čuti za fotografiju… Pišem jednu knjigu, bilo bi vrijeme da je dovršim…

Godina 2013, je neizvjesna, volio bih znati što je Isus rekao vidjelici Mariji kada joj se javio ovih dana u Međugorju??

Nadam se, toplo se nadam, nije rekao: I 2013. bit će vam TANDARA, MANDARA, BROČ!??

Odavno jedva mislim na to tko što kaže o meni, o napisanom već volim pročitati mišljenje i sud.Neizbježan sam za dio, kao elementarna nepogoda, dio vas rado čita ove moje kolumne.

Ipak, SVIMA KOJI SLAVE, i svim ljudima dobre volje,ČESTIT BOŽIĆ I NOVA, 2013. GODINA! Neka nam bude zdrava, uspješna, plodna i mirna!

(28.12.2012.)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Gradu Virovitici čista petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je u utorak, 29....

Što Grad Virovitica planira s djecom koja su ostala bez upisa u dječji vrtić?

– Grad Virovitica je u proteklih nekoliko godina uložio više...

Saznajte tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Virovitice

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, održanoj u...

U Grčkoj pao osumnjičenik za zločine u Voćinu i Humu: Htio ići na ljetovanje, čeka ga izručenje RH

Grčka policija privela je u ponedjeljak 59-godišnjeg državljanina Srbije...