Ljubo R. Weiss: Bomba od ankete – lokalni izbori

Objavljeno:

spot_img

Bio je to pravi šok za mene: radim svoju anketu za gradonačelnika Virovitice i pitam djevojku u predvorju ordinacije u Općoj bolnici, čekajući na red radi kontrole srca: „Evo, izbori će za gradonačelnika, koji je tvoj favorit – Kirin, Barić ili Prpić?

Djevojka me blijedo pogleda i kaže da ne razumije pitanje. Uh, brzo se samooptužim: „Pitaš djevojku kao da je svima u prvom planu politika..“ i nastavim se ispričavati: „Dobro, to tebe ne mora zanimati, ali ipak od njih trojice, koga bi na glasačkom listu zaokružila?

Pogleda me još bljeđe i kaže: „Nikada čula ni za jednoga od njih!“

„Ni za Kirina?“ uporan sam anketar.

„Kažem vam, ni za jednoga, ja sam naime iz – Zagreba!“

Dakle, što god mi mislili o našim doktorima i o našoj Bolnici,, postoje pacijenti koji doputuju iz Zagreba na specijalistički pregled u Viroviticu. Ime specijaliste ne spominjem, bila bi to zaista lijepa reklama za njega.

Anketa – bomba

HDZ

A povod svemu je objavljena anketa u „Virovitičkom listu“ s vrlo povoljnim predviđanjima za HDZ, Kirina, Tolušića, s ocjenom rada zastupnika u Saboru s našeg područja Dakle, naslov rezultata ankete razvučen na dvije stranice glasi: „Da su danas izbori, Tolušić i Kirin pobijedili bi u prvom krugu, HDZ vodi u svim općinama i gradovima Virovitičko-podravske županije“. Nema podataka o nazivu „nezavisne“ agencije iz Zagreba, (da se netko ne bi dosjetio pa provjeravao podatke kod agencije!!), naručitelj se navodi – to su Virovitički list Radio stanica Virovitica i portal www.icv.hr, anketa je provedena na 3700 ispitanika što se smatra velikim uzorkom. Nema podataka koliko je anketa koštala, ali govorka se o nekih 70 000 kuna! E, lijepo: naš novac za anketu koju naručuje produžena ruka HDZ-a, tj. mediji pod kontrolom te stranke. Možda se ne bih javljao za riječ na tu temu da brzo nije reagirao Siniša Prpić i njegova stranka (HSPD) konferencijom za medije, pojednostavljeno, tvrdeći da su rezultati ankete namješteni i da u raspravi ispod te informacije na www. virovitica.netu netko ne pita što o svemu misle Mate Vukušić i – moja persona!!

Što misli Mate Vukušić, zaista ne znam (on možda još nije dobio mišljenje iz Centralnog komiteta?!!), ali što sam mislim napisat ću ovdje, s tim da ću vas možda razočarati u vezi prognoza.

Naime, koliko god lokalni izbori (možda povezani i s izborima za EU parlament) bili blizu (oko 3 mjeseca) za ozbiljne prognoze je još rano, a o preuranjenoj izbornoj utakmici, posebno u nekim gradovima i regijama sam već pisao (Zagreb, Istra..). I zemlje s duljom parlamentarnom tradicijom ne mogu si dozvoliti ovoliko gungule oko lokalnih izbora, a kamoli Hrvatska. Međutim, dobro dođu ova nagađanja i kibiciranja, e kako bi se pokrio sav jad i čemer ove naše svakodnevice, gdje jedna loša vijest sustiže drugu. Kod nas je specifičnost u tome da smo jedna od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj, po dohocima baš smo fenjeraši, u prijevodu, sirotinja. Vinkovci su nas pretekli sa socijalnom samoposlugom, a ima dobrih razloga da ona bude otvorena i u Virovitici. Gledajući VPŽ da su danas izbori ( a to znači u prosinci u siječnju kada je anketa provedena!!) HDZ bi dobio 36,95 % glasova (Županijska skupština) Kukuriku koalicija 19, 25 % itd., neodlučenih je 31, 6 % glasača… U gradu Virovitici (Gradsko vijeće) slavio bi HDZ osvojivši 43 % glasova, Kukuriku koaliciji pripalo bi 24,2 % glasova, 16,8 % je neodlučnih…, Kirin bi dobio čak 55,5%, Damir Barić 15,4 %, Siniša Prpić 12, 2%

Dakle, po svemu sudeći HDZ jest, mada su rezultati ankete malo napuhani, u većoj prednosti – i to ne bi trebalo biti iznenađenje. Zašto?? Iako lokalni i nacionalni izbori su različiti, velik je utjecaj jednih na druge, posebno se rezultati vladavine Kukuriku koalicije u Zagrebu odražavaju na lokane (ne)prilike Nakon nešto više od godinu dana kako su „kukurikavci“ preuzeli vlast oni ne postoje kao homogena vlast i Vlada -.imaju matematičku većinu u Saboru, ali to su sada rogovi u vreći – IDS vodi svoju igru, HNS je postao minorna stranka, HSU nikada i nije bila ništa veće od minorne stranke jer je milijunima milja daleko od interesa umirovljenika. Dalje, izostanak ijednog značajnijeg rezultata Milanovićeve vlade SDP-u, HNS-u i HSU ruši šanse i ne znam što se može (i mora) dogoditi da SDP i Barić u Virovitici, i Žagar u Županiji pobijede. Posebno stoga što ovaj grad i Županija su tradicionalno skloniji desnici nego ljevici, i ma koliko rezultata HDZ-a izostalo, oni raspolažu s discipliniranom vojskom glasača.

Neki uvjeti da glasači ne ostanu kod kuće

Kirin

Tu bi stranke centra, pa i SDP,konkretno kada je o Virovitici riječ, imale šanse uz neke od uvjeta: a) da agilni Siniša Prpić sa svojom strankom (HSPD) okrene svoju negativnu izbornu kampanju u pozitivnu (ponavljanje teze kako je Ivica Kirin lopov neće mu donijeti značajniji broj novih glasača), b) da Damir Barić uvjeri birače da neće činiti takve greške kao Milanović i Linić, c) da se mediji oslobode dosadašnjeg tutorstva vladajuće stranke, e) da Nezavisni seljaci ublaže kontraefekte koaliranja s HSP gdje su dio glasača s centra usmjerili na desno…

Inače, zagovaram da svaka stranka ide samostalno na izbore, da se ne skrivaju i pokrivaju jedna drugom, nego da se ustanovi njihova stvarana samostalna težina. Ako nije kasno, možda bi trebalo sniziti statutima izborni prag na 3,00 % i tako omogućiti da i manje stranke (HSS, HDSSB, Hrvatski laburisti, HSLS) uđu u lokalna predstavnička tijela. U svakom slučaju, da se kampanja s personalne pretvori u personalno-programske i da se koalira tek nakon provedenih izbora. Kod neposrednih izbora župana i gradonačelnika moguće su podrške onih stranaka koje neće imati svoje kandidate za ključne dužnosti, ali i tu bi bilo dobro da što je moguće veći broj stranaka istakne svoje kandidate.

“Mikeši” gdje ste?

Damir Barić i predsjednik Josipović (foto: Facebook.com)
Damir Barić i predsjednik Josipović (foto: Facebook.com)

Inače, za nadati se je da će stranke ipak organizirati neke veće skupove, prezentirati svoje vizije i programe pred živim ljudima, pa organizirati sučeljavanje njihovih čelnika.Primjerice, tko zna što kandidati misle o pretvaranju komunalne naknade u porez na imovinu, razbijeni su PIK-ovi, kakav se eto. veleposjednički model obrade i upravljanja zemljom nudi…?? Ono što posebno nedostaje jest i upoznavanje s biografijama kandidata – školovanje, specijalizacije, političko iskustvo, poznavanje realnog sektora ekonomije, odnos prema lokalpatriotizmu, vjeri, sve do znanja stranih jezika. Prije 1991., sjećam se, govorilo se da Srbi vladaju gradom i šire, da se ne dozvoljava domaćima, starosjediocima, „mikešima“ da dođu do izražaja – sada tih okolnosti nema, ali „mikeša“ u vlasti opet nema koliko bi trebalo!

Dakle, političkog prostora za sve ima, utakmica teče i na nama je da joj damo i ton i kvalitetu. Najlošija varijanta bi bila da birači ostanu na dan lokalnih izbora u velikom broju kod kuće, što, ako se nastave većinom negativni trendovi iz Zagreba, i ako kandidati budu slušali sami sebe ili pak tražili samo„falinke“ kod drugih, nije za isključiti.

(19.02.2013.)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...