Ljubo R. Weiss: Lokalni izbori

Objavljeno:

spot_img

Ilustracija

Odmah na početku kolumne izražavam veliko nezadovoljstvo što je izborna kampanja za gradska i općinska vijeća te gradonačelnike i župane u Hrvatskoj otvorena još koncem prošlog ljeta i traje li ga traje… I ne samo to – trajat će još puna četiri mjeseca jer su lokalni izbori, zajedno s izborima za evropske parlamentarce, zakazani za sredinu svibnja ove godine.

Na našim portalima u Virovitici, u Virovitičkom listu…istaknuti su uglavnom kandidati za gradonačelnika Virovitice i župana VPŽ. Sasvim ozbiljno pitanje: tko to i zašto radi, zašto mediji forsiraju temu koju su otvorile političke stranke, siguran sam, preuranjeno i nepotrebno. Najpoznatija je trakavica oko lokalnih izbora u Istri gdje su se sukobila dojučerašnja dva prijatelja članova IDS-a, Ivan Jakovčić i Damir Kajin, razotkrivši veći dio prljavština politike i strančarenja te ona u Zagrebu, gdje je već određenog kandidata za gradonačelnika (Davora Bernardića) zamijenio drugi kandidat ( dr.Rajko Ostojić), slijedi je ona u Splitu, a evo, ni Virovitica u tome silnom gubljenju vremena i energije, ne zaostaje.

Ivica Kirin (HDZ), Damir Barić (SDP) ili mr. Siniša Prpić (HSPD), za gradonačelnika Virovitice, Tomislav Žagar(SDP) Tomislav Tolušić(HDZ)… za župana?? Pojavila se i nova politička stranka na prenapučenom nebu političkih zvijezda, uvjerena da i ona ima pravo na dio političkog kolača (Nezavisni seljaci odnosno Mlinarić-Novotnijeva stranka koja je već sklopila koaliciju sa Hrvatskom strankom prava).

Prerana i nametnuta izborna kampanja

Dakle, ovu temu smatram nametnutu mi kao nekoj vrsti lokalnog političkog analitičara i nezavisnog publiciste i pokušat ću objasniti zašto, a ipak dat ću i nekoliko napomena o političkim takmacima – strankama i kandidatima te o samoj izbornoj trci koja se ne odvija pretežno „u bazi“ već uglavnom u ono malo slobodnih medija.

Dakle, lokalni izbori službeno odvijaju se s izbornom kampanjom od mjesec dana prije održavanja, i ovako rastegnuti, koštaju nas više i pretvaraju u višemjesečno nadigravanje stranaka i strančica te dokonih grupa koje stvaraju svoje izborne križaljke, bolje, prave račun bez krčmara a na uštrb onih građana kojima gori pod petama zbog blokada računa, kroničnog nedostatka posla i novca ali i – nade! U tradicionalnim demokracijama (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Austrija…) lokalnim izborima se ne pridaje preveliki značaj i izborne kampanje traju puno kraće nego kod nas.

Društvo i država bremenito egzistencijalnim problemima gdje je broj nezaposlenih u RH dosegao 360 000 zabrinutih ljudi, gdje još nema nijednog jedinog pozitivnom ekonomskog indikatora ili bar zaustavljanja negativnih trendova (pad proizvodnje, pad potrošnje, dramatični promašaji s investicijama, nova zaduživanja, egzodus mladih i obrazovanih u svijet trbuhom za kruhom… zaista prerano se bavi pitanjima tko će voditi Viroviticu i Županiju….

Oko nas pučke kuhinje imaju sve više posjetitelja, da ne pišem gladnih korisnika, u okolnim ulicama čudom se čudim koliko se kuća prodaje, koliko je u zadnjih godinu-dvije zatvorenih i praznih lokala, koliko kriza svakim danom uzima danak…??? Najviše stradavaju nezaposleni, umirovljenici te mladi koji bi osnovali rado svoje obitelji, kućili se, a to u ovim nesigurnim uvjetima ne mogu. Virovitica ima i neke specifičnosti, prije svega prometno je izolirana, osim VIRA i TVIN-a nema jače industrije, osim središta koje je koliko-toliko pristojno ulickano, grad nema potrebnu dinamiku razvoja, nema značajnijih projekata u izvedbi, a i smislenih planova razvoja odnosno strategiju investiranja, prisutna je svojevrsna medijska blokada gdje je ICV nedostupan za oporbu, posebno se to odnosi na Radio Viroviticu, „Virovitički list“ izgleda kao šareni bilten HDZ-a, Pitomi Radio drži se uglavnom pravila informiraj, ali ne komentiraj, no pokušava se izdići iznad prosjeka, Radio Slatina jedva se čuje u Virovitici, Radio Orahovica još manje, Gradski radio traži urednika koji bi ga učinio slušanijim itd.

Naravno, u ovo nešto do sada vidljivih predizbornih poteza pokušava se pridobiti građane za neku od političkih opcija, ali mene, možda zbog godina, iskustva i struke (politologija, novinarstvo), nijedna politička opcija nije motivirala da bih stavio ruku u vatru za nju. Također, rano je za neku sustavnu analizu političkog marketinga stranaka na lokalnoj razini, jer niti Damir Barić kao kandidat SDP-a za gradonačelnika niti dosadašnji, Ivica Kirin, ne pokazuju svoje karte; najaktivniji je mr. Siniša Prpić, ali ni njegovi istupi, najviše pred TV kamerama i na portalima, ne nose strateške ideje i planove. Siguran sam da Siniša zna, hoće i može bolje.

Sadašnje šanse stranaka?

Političke znanosti, psihologija i sociologija odavno nude određena rješenja za izborne političke kampanje koje su za sada više personalne nego tematske (usput, najučinkovitije su one koje kombiniraju personu (osobu) s političkim porukama stranke odnosno političke grupacije koju predstavlja). Osim kod Nezavisnih seljaka jasno okrenutih poljoprivrednicima, kod drugih stranaka nejasno je na koje grupe građana računaju, na koju dob, na koji spol…?

HDZ i pored svih grešaka koje su u protekle 22 godine počinjene što na nacionalnom, što na lokalnim razinama, može računati na dosta stabilno biračko tijelo, SDP slično s tim da je SDP-eovo zbog poraznih rezultata vladavine Kukuriku koalicije u nešto više od godinu dana pokolebano, od ranije ostarjelo; laburisti bi mogli biti iznenađenje lokalnih izbora, no i ekipa u Virovitici nepoznata je javnosti, po mom strogom sudu HNS je u Virovitici i Županiji politički mrtvac, najviše zahvaljujući balastu zvanom Gazimir Čačić, HSS je zbog prečvrstog zagrljaja HDZ- stranka koja samostalno jedva da može prijeći izborni prag, druge stranke također mogu samo sanjati o prelasku izbornog praga (HDSSB, Hrvatska stranka prava, Samostalna srpska demokratska stranka) tako da b i se, primjerice , moglo dogoditi da Gradsko vijeće Virovitice bude sastavljeno samo od predstavnika tri, najviše četiri stranke, dakle, HDZ-a, SDP-a Hrvatskih laburista i Hrvatske stranke pravne države.

Naravno, ovo je sadašnji dojam, improvizirana procjena – političko raspoloženje građana mijenja se u 15 dana, a kako ne bi u slijedeća četiri mjeseca – stoga valja pričekati kraj travnja, početak svibnja 2013. kada ću vam podastrijeti mnogo pouzdaniju prognozu.

Nadam se da mi nitko neće zamjeriti ako ustvrdim da mi dosadašnja stranačka nadigravanja više izgledaju kao loš TV program nego – politički program koji bi zadobio povjerenje građana i doveo do zaokruživanja naziva stranke ili određenog kandidata. Jer, ankete do sada provedene su nepouzdane, ankete na portalima uglavnom namještene od ešalona zaduženih za klikanje, osim Siniše Prpića i još pokojeg hrabrijeg, bitke ispod informacija na portalima vode anonimusi što nije doprinos transparentnosti političkih procesa i demokratizaciji.

Što i kako dalje?

Uvjeren sam da će se dogoditi i konstruktivne javne tribine na određene teme ( npr. Kako vidim Viroviticu u slijedeće četiri godine?) i da će se manje ići na diskvalifikaciju političkih takmaca, a više na obrazloženje realnih vizija razvoja. Samo ponavljanje „oni su krali, a narodu su malo dali“, nije dovoljno, građani žele čuti hoće li se staviti u funkciju mrtav kapital kakav je Dom vojske, što će biti sa zidanjem Skadra na Bojani kao što je obnova Palače Pejačević, što s komunalnom naknadom, što pojedini kandidati misle o porezu na imovinu i općenito poreznoj politici, cestogradnji, željezničkim prugama, razvoju lokalne samouprave, slobodi medija i nadasve, funkcioniranju pravne države.

Očekujem i izravna sučeljavanja kandidata, živu riječ i naravno, posredovanje osjećaja, znanja, iskazivanje staloženosti i kreativnosti, a ne TV i foto naslikavanja, panegirike „našim dragim vođama“, dosadne japaja dijaloge ispod članaka na portalima, ma koliko se svugdje u svijetu politička utakmica sve više i češće prenosi na Internet i druge moderne medije.

I sve što će se događati do svibnja 2013. treba nas uvjeriti da se politika ne shvaća kao puki osobni interes odnosno slast i mast, nego kao moralno, časno ponašanje i prije svega, rješavanje nagomilanih problema lokalnih zajednica i domovine nam Hrvatske.

Ukoliko se ne počne događati taj moralni preporod, onda ću ne samo ja, ostati kod kuće i svoj glas dati maci Jafici, a ne odlaziti do biračkih kutija i zaokruživati one stranke i kandidate za koje unaprijed znam da se neće držati obećanja.

Jer, ne živi se od iluzija, praznih riječi, lažnog domoljublja i mahnitosti političara koji misle da su Bogom dani i nezamjenljivi!

(10. 01. 2013.)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Gradu Virovitici čista petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je u utorak, 29....

Što Grad Virovitica planira s djecom koja su ostala bez upisa u dječji vrtić?

– Grad Virovitica je u proteklih nekoliko godina uložio više...

Saznajte tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Virovitice

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, održanoj u...

U Grčkoj pao osumnjičenik za zločine u Voćinu i Humu: Htio ići na ljetovanje, čeka ga izručenje RH

Grčka policija privela je u ponedjeljak 59-godišnjeg državljanina Srbije...