M. Hajoš: Virkas je gotov, spremamo veliku koprodukciju

Objavljeno:

spot_img
Miran Hajoš, snimio: A. Jurkin
Miran Hajoš, snimio: A. Jurkin

Proglašenjem predstave “Balon” Teatra Exit za najbolji komad završen je još jedan festival Virkas u organizaciji Kazališta Virovitica i njezinog direktora Mirana Hajoša.

– Želja nam je da svake godine u Viroviticu dovedemo ponajbolje iz cijele regije – kaže Hajoš:

– Tako je ove godine izvedeno ukupno dvadeset osam kazališnih predstava, a sudjelovala su kazališta iz četiri države: Hrvatske, Slovenije, BiH te Srbije. Izuzetno je teško u ovakvoj financijskoj situaciji organizirati ovakav festival ali smo ponosni što su sve predstave su bile pune i publika koja je bila zadovoljna što znamo iz podatka da su ocjene publike bile sve iznad 4, a najbolja predstava Teatra Exit “ Balon” s ocjenom 4,97.

U društvu velikana

Čast svečanog otvorenja Virkasa pripala je upravo novom komadu virovitičkog kazališta, uprizorenje “Mačke na vrućem limenom krovu” u režiji slovenskog redatelja Same M. Strelca, a posebni trenutak na otvorenju dogodio se kada je izaslanik predsdnika Josipovića, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić uručio Hajošu Orden Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

– Izuzetno mi puno znači to odlikovanje jer na neki način zaokružuje moje dvadesetogodišnje djelovanje kao ravnatelj Kazališta Virovitica, a isto tako da se nalazim u društvu dobitnika ovog ordena koji su svi redom na neki način velikani hrvatske kulture. Mislim da je to i nagrada svima koji su na bilo koji način pridonijeli razvitku Kazališta Virovitica i publici koja nas vjerno prati i dolaze u velikom broju na naše predstave.

“Mačka na vrućem limenom krovu” nazahtjevniji je dramski komad virovitičkog kazališta u posljednje vrijeme, a nakon predstava u svom gradu pripremaju se gostovanja u ostataku Hrvatske, ali i novi projekti.

– Jako smo zadovoljni “Mačkom” jer je ispunila naša očekivanja da zadovolji kao veliki dramski klasik i kritiku i publiku u čemu smo u potpunosti uspjeli. Dalnji projekti idu prema pravcu nove premijerne izvedbe ovaj puta se radi o “Mušici” koju ćemo izvesti na otvaranju Virovitičkog kazališnog ljeta 14. lipnja i naravno organizaciji tog Festivala, a koji se ove godine organizira po 10. put jubilarno. Igra se na otvorenom, u našem prelijepom parku, a ove godine bit će ukonponiran u to i mali blues festival… Osim toga smo u pripremama za jednu veliku koprodukciju četiri kazališta iz tri države, no o tome kada budemo se dogovorili.

Pregrijavanje atmosfere

Stanjeni budžeti Ministarstvu kulture, ali i lokalnih uprava posljednjih tjedana sve više zagrijavaju atmosferu kulturnjaka na noge kazališta izvan metropole. Hajoš se još uvijek nada da ima mjesta i vremena za popravke.

– Naravno da svakodnevni skandali koji se zadnjih dana događaju u kulturi ni najmanje ne olakšavaju poboljšanje sveukupne situacije u kulturi. Toplo se nadam da će ove greške ubrzo biti dovedene u najmanju moguću mjeru i time nama kulturnjacima omogućiti da se bavimo poslom koji najbolje znamo i time pridonosimo opstojnosti hrvatske države kao i njezinu promociju u cijelom svijetu.

Vid Babić
Večernji list

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...