Premijernom izvedbom Kazališta Virovitica “Mačka na vrućem limenom krovu” Same M. Strelca, započeli su 9. međunarodni virovitički kazališni susreti – Virkas.

Kazalište Virovitica

Radnja Mačke na vrućem limenom krovu smještena je, kao i u većini Williamsovih drama, na američki Jug, u državu Missisippi i odvija se kroz tri čina jedne olujne noći u kući Velikog Tate Pollita, bogatog plantažera pamuka. Obitelj Pollit koju još čine Velika Mama, dvojica sinova, njihove supruge i petero djece starijeg sina, okupila se na proslavi rođendana Velikog Tate koji se upravo vratio iz bolnice, tek s dijagnozom spastičkog kolona. No, prava je istina, koju znaju svi članovi obitelji, osim Velikog Tate i Velike Mame, da veliki i bogati plantažer umire od raka.

On će to saznati u žestokoj, ali emocijama nabijenoj i iskrenoj konfrontaciji s favoriziranim sinom Brickom s kojim dijeli gađenje prema licemjerju kojim je okružen. Rak gramzljivosti, lažljivosti, lakomosti, zavisti i hipokrizije prožima sve odnose u obitelji Pollitt čiji je pravi razlog okupljanja određivanje nasljednika. Međutim, bezobzirna borba za nasljedstvo samo je okvir drame u središtu koje se nalazi poremećen odnos mlađeg sina Bricka, bivšeg talentiranog sportaša, a sada rezigniranog alkoholičara i njegove supruge Margaret, Maggie, „mačke“ iz naslova drame.

Njihov je odnos narušen (gotovo uništen) zbog Brickove ambivalentne seksualnosti i osjećaja krivnje zbog smrti njegova prijatelja Skippera koji je počinio samoubojstvo nakon što je neuspješno pokušao spavati s Maggie kako bi joj dokazao da nije homoseksualac i da između njega i Bricka nema ništa više od prijateljstva. Temperamentna, snažna, senzualna i nadasve autentična Maggie odbija biti žrtvom tuđih strahova i konstelacije unutar obitelji Pollitt te prisiljava Bricka da se suoči sa svojim demonima: s uzrokom alkoholizma i bračne apstinencije u latentnoj i potisnutoj homoseksualnosti.

 Ravnatelju kazališta Miranu Hajošu uručeno odlikovanje “Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića”

Nakon predstave, Nenad Stanić, osobni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, ravnatelju Kazališta Virovitica Miranu Hajošu uručio je odlikovanje “Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića” povodom 20 godina uspješnog vođenja virovitičkog kazališnog ansambla. Ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš zahvalio je publici na vjernosti te ih pozvao da uživaju i na ostalim predstava u sklopu ovogodišnjeg Virkasa koji kao i svake godine do sada jamči puno dobre zabave te izvrsne glume.

Podsjećamo, ovogodišnji Virkas trajati će do 3. ožujka do kada je u planu održavanje 24 predstave, od toga 14 u Virovitici, a ostalih u Orahovici, Slatini, Voćinu, Suhopolju i Pitomači, te koncert domaće grupe Vatra i prijatelja. Osim najpoznatijih kazališta iz Hrvatske svoje predstave na VIRKAS-u igrat će i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije