Danas su se u Zavičajnom muzeju Slatina okupili čelnici grada Slatine,predsjednica udruge DMK Jadranka Srdoč, ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak , s ostalim suradnicima u ovom projektu. Maestro Milko Kelemen sa suprugom Melom odlučio je donirati bogatu zbirku ostavštine obitelji Kelemen. Zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš stigao je danas popodne u posjet svom dugogodišnjem prijatelju maestru Milku Kelemenu kako bi svjedočio ovom posebnom nesebičnom činu kojim će maestro Kelemen darivati svoj grad i naraštaje koji će ga poštivati.

Obitelj Kelemen odlučila je napraviti pravu posebnu priču o svestranosti i životu velikog maestra te na taj način zauvijek se pokloniti gradu koji im je toliko prirastao srcima. Ostavštinu u predmetima koje obitelj posjeduje naraštajima, pianino, glazbene uratke, rukopise, mnoštvo skladbi, predmeta i ostalih dijelova koji svjedoče Kelemenovoj svestranosti, naći će svoje mjesto u posebno uređenom kutku slatinskog Zavičajnog muzeja.

No ioako je sve bilo o darežljivim mislima, na žalost, djela baš i nisu. Naime, još uvijek nije dogovorena obostrana suradnja kojom bi radovi započeli, nego su tek dogovoreni detalji vezani uz izgradnju, nastanak i funkciju prostora koji je već namjenjen velikom maestru Kelemenu. Zavičajni muzej Slatina pod ravnateljstvom Dragice Šuvak uz Grad Slatinu je osigurao velik prostor za Kelemenovu zbirku gdje su danas dogovorili detalje oko glavnog postava donacije.

Doministar Šipuš maestra poznaje još iz mladih dana te rado govori kako o početcima Kelemenovog stvaralaštva, i ponosom i riječima hvale koje je i danas uputio svom prijatelju. Potraga za nedorečenim, istraživanje, radost, energija i posebnost samo su neke od vrlina koje Maestro nesebično prenosi na druge. Kelemenov postav i donacija koju će izvršiti Muzeju je planiran u narednoj kalendarskoj godini, kako bi u novogodišnjoj manifestaciji svojih dana uz 90. rođendan proslavio i radost trajne ostavštine svom gradu i to na samo sebi svojstven način.

Maja Šantoši
Večernji list