Prvoga dana nove 2022. godine, u 16:29 sati, na svijet je došla malena Sofija, prva ovogodišnja beba u Općoj bolnici Virovitica i Virovitičko-podravskoj županiji. Sofija, teška 3.510 grama i dugačka 51 centimetar, prvo je dijete Kristine Domović Veličan i Matije Veličana iz Pitomače. Prigodnim darovima majku Kristinu i malenu Sofiju, u ponedjeljak je darivao župan Igor Andrović, u pratnji pročelnice Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasne Abramović i ravnatelja OB Virovitica Dinka Blaževića.

  • I ove godine kao i svake do sada, došli smo u posjet i darivati prvorođenu bebu na području Virovitičko-podravske županije. Čestitam roditeljima i bebi želim puno zdravlja. Zbog epidemioloških razloga nismo ulazili na odjel, ali liječnici su prenijeli naše želje, čestitke i poklone – rekao je župan Igor Andrović.

Inače, u Općoj bolnici Virovitica i u prošloj, 2021. godini zabilježen je veći broj rođene djece. Rođeno ih je 649 djece, odnosno 32 više nego godinu prije, ali i 73 djece više nego u „pretpandemijskoj” 2019. godini.

  • Nastojimo razno raznim mjerama i potporama pomoći demografiji, kako mi kao Županija tako i općine i gradovi. Moramo napomenuti da je prošle godine u našoj županiji izgrađeno 11 novih vrtića, obnovljeno je niz osnovnih i srednjih škola, grade se nove područne škole i ja vjerujem da tako stvaramo uvjete da mladi ostaju ovdje na području naše županije, a isto tako da su to neki preduvjeti za proširenje njihovih obitelji što na kraju krajeva vidimo na primjeru broja novorođene djece – naglasio je župan Andrović.

Pozitivna statistika virovitičke bolnice veseli i ravnatelja Dinka Blaževića.

  • Možemo se pohvaliti pozitivnom statistikom i pozitivnim rastom rođene djece. Posebno zbog cijele situacije pada nataliteta u Republici Hrvatskoj, mi bilježimo porast novorođenčadi u našoj bolnici – istaknjuo je ravnatelj Blažević te dodao kako je uz Sofiju, rođena još jedna beba, dok je još jedna rodilja tijekom ponedjeljka dana primljena na odjel. (www.icv.hr, mp; Fotografije: Mirjana Paradinović, Dražen Koledić)