Čudesno, veličanstveno, sjajno. Marino Bloudek, „leteći“ Virovitičanin, u utrci na 800 metara Europskog juniorskog prvenstva u Grossetu, „doletio“ je do zlatne medalje za Hrvatsku. Bila je to nedjelja za pamćenje, 23. srpnja, koja će ostati upisana u anale virovitičkog sporta, jer nitko, nikada, u atletici, iz Virovitice nije postigao više. Nitko do Bloudeka.

Marino Bloudek

Bilo je 17:15 sati. Marino je startao iz treće staze. Nakon 300 metara bio je peti, a onda je otišao na čelo kolone. U zadnji krug je ušao kao vodeći. I nestvarno brzo jurio prema naprijed. Do prvog mjesta. 1:48:70 je pisalo na semaforu. Za zlato. Za Hrvatsku. Za Bloudeka.

Marino Bloudek je prirodni talent i da mu atletičarske mogućnosti nije „naciljao“ današnji trener Zlatko Tot, čija je uloga u ovom ostvarenju iznimno velika, Marino bi bio nogometaš. Možda bi isto bio na ovako visokom nivou, možda bi otišao u neku veću sredinu, no tko zna… Nogometnu karijeru mu je stopirao lom noge. Možda je to, ma kako loša bila, iz današnje perspektive – bila sretna okolnost.

Marino Bloudek

Marino Bloudek je zasigurno najveći hrvatski atletski talent. Prošle godine, proglašen je najboljim hrvatskim mlađim juniorom Hrvatske, a ako mu se karijera nastavi ovako pravocrtno gibati „prema gore“, od njega se mogu očekivati velike stvari već na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju.

Marino ima prigodu postati, nakon Mirne Šenjug, najbolji virovitički „pojedinačni sportaš“. U svojim uzrasnim kategorijama je prvak i Hrvatske, trofejni atletičar Balkana, sada je došao do zlata s Prvenstva Europe. Čudesan je to uspjeh za atletičara koji brani boje Atletskog kluba Agram iz Zagreba, i koji u rodnom gradu još uvijek trenira u parku ili na šljaci oko nogometnog igrališta u vojarni.

Na ovom velikom uspjehu, Marinu Bloudeku je čestitao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, naglasivši, „Marino, čestitam ti na ovom velikom uspjehu za Hrvatsku, kojim pronosiš i ime Virovitice i Virovitičko-podravske županije diljem Europe i svijeta. Tvoji uspjesi, dokaz su nesebičnog rada i odricanja.“

Inače, Virovitičko-podravska županija je prepoznala kvalitetu ovog nadarenog atletičara, te mu je prošle godine, u prigodu obilježavanja dana Virovitičko-podravske županije, dodijelila Godišnju nagradu VPŽ za promicanje sporta. (www.vpz.hr)