Mario Kolarević predsjednik, a Zlatko Šomođi dopredsjednik udruge Hrvatski pogrebnik

0
2028

U suhopoljskom restoranu Park održana je izborna skupština udruge Hrvatski pogrebnik na kojoj je za predsjednika udruge izabran Mario Kolarević, vlasnik Pogrebnog centra Lira iz Virovitice, dok će mjesto dopredsjednika obnašati Zlatko Šomođi, vlasnik slatinskog pogrebnog obrta “Palma”.

Na osnivačkoj skupštini sudjelovalo je pedeset vlasnika pogrebnih poduzeća iz Zagreba, Pule, Koprivnice, Duge Rese, Varaždinskih Toplica, Osijeka, Slatine, Orahovice….

– Zašto smo odlučili osnovati udrugu? Želimo zajedničkim snagama krenuti u borbu za ravnopravnost na tržištu nas privatnika u odnosu na komunalna poduzeća koja iz monopolnih djelatnosti financiraju i svoju komercijalnu djelatnost. Komunalne tvrtke se najvećim dijelom financiraju iz poslova na koje imaju monopol, kao što je na primjer zarada od odvoza otpada, i onda taj novac ulažu u komercijalne djelatnosti kao što su cvjećarnice, restorani, pogrebničke djelatnosti… rekao je predsjednik udruge, Mario Kolarević. Neki dijelovi Hrvatske nemaju problema s komunalnim tvrtkama zato što ne prelijevaju sredstva iz “monopola”, ali većina baš to čini.

Kolarević naglašava kako udruživanjem žele postići poštivanje Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, ali i Ustava Republike Hrvatske koji u svom članku broj 49, među ostalim kaže da svi poduzetnici u Hrvatskoj moraju imati ravnopravan položaj te se istima zabranjuje zloupotreba monopolskog položa određenog zakonom.

Interese udruge zastupat će zagrebački odvjetnički tim koji će Udruzi pomoći u njezinoj borbi.

– U skoro vrijeme planiramo organizirati tihi prosvjed u Zagrebu ispred Ustavnog suda kojeg smatramo odgovornim što se na našu tužbu, sada već staru 2,5 godine, nisu se udostojili ni odgovoriti. Zaključio je Mario Kolarević.

(fotografije: Prigorski.hr)