Masovno cijepljenje i u prostoru Viroexpo-a!?

0
680

Budući da cijelu Hrvatsku, pa tako i Virovitičko-podravsku županiju uskoro očekuje veća doza naručenih cjepiva, Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, koji je održao sastanak uz nazočnost župana Igora Androvića i načelnika Marija Klementa, odlučio je početkom svibnja krenuti s tzv. masovnim cijepljenjem građana protiv Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

Kako kaže dr. Miroslav Venus, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo sv. Rok, dosadašnje doze cjepiva koje su stizale bile su dovoljne da ih na tjednoj bazi iskoriste liječnici primarne zdravstvene zaštite. Veće količine, uglavnom Pfizerovog cjepiva koje će doći, podijelit će se tako na punktovima čije će se lokacije odrediti ovih dana.

– Uz liječnike obiteljske medicine, dosad su pacijenti cjepivo (Pfizer, Astra Zeneca i Moderna) mogli primiti i u Zavodima za javno zdravstvo u Virovitici i Slatini. Cjepiva su primili građani po kategorijama kao što su dob, kronične bolesti i slično. Trenutno smo pred kraj druge faze plana cijepljenja, koja uključuje starije od 65 godina i kronične pacijente. Do sad su cjepivo dobili i mlađi onkološki pacijenti, članovi i korisnici udomiteljskih obitelji, osobe s invaliditetom i teško pokretni. Prelazni period će biti sljedeći tjedan, a od 3. svibnja krećemo s drugim modelom, cjepnim punktovima. Prvo ćemo krenuti s Viroviticom. Jedna od lokacija koja je zasad najizglednija je prostor Viroexpa, a ovisno o potrebama, punktovi će se otvarati i u Slatini i Orahovici – objašnjava dr. Venus.

Početkom svibnja svakog tjedna očekuje se više od 3.000 doza cjepiva, uglavnom proizvođača Pfizer, pa bi cjepivo moglo primiti čak 3.500 građana tjedno.

– Ako ćemo grubo računati, to je između 600 do 700 cijepljenih osoba dnevno, odnosno od ponedjeljka do petka, koje ćemo u suradnji s liječnicima obiteljske medicine cijepiti u dvije smjene radnim danima. Ako bude potrebe, cijepljenje ćemo organizirati i vikendom, iako mislim, da ćemo s 350 cijepljenih pacijenata u jednoj smjeni, odnosno 700 dnevno, uspjeti pokriti sve potrebe – smatra dr. Venus.

Prilikom tzv. masovnog cijepljenja na punktovima na VPŽ svoju dozu trebali bi tako dobiti ne samo svi oni koji ulaze u grupu starijih od 65. godina i kronični bolesnici koji do svibnja ne stignu na cijepljenje kod svojih obiteljskih liječnika, već i posebni kolektivi koji su zasad među prioritetima u društvu, a koji također čekaju svoj red. Tu su nastavnici, profesori, odgajatelji, žurne službe, djelatnici na granici, temeljna i interventna policija, ali i dio turističkih djelatnika.

Stožer je dogovorio i pogodnost za one koji su teže pokretni ili ne žele ići među veći broj ljudi – da im se uspostavom punktova za cijepljenje osigura i mogućnost „drive-ina“ koji bi se provodio jedino u VPŽ… Osoba će cjepivo dobiti u automobilu, u kojem će na obližnjem parkiralištu sačekati 15 minuta, a zbog eventualne reakcije na cjepivo, po potrebi će biti pod nadzorom liječnika ili medicinske sestre.

Na punktove će biti pozvani oni koji su se prijavili za cijepljenje, neovisno jesu li interes iskazali kod svojih obiteljskih liječnika, putem platforme cijepise.hr ili se javili županijskom Zavodu za javno zdravstvo Sv. Rok.

– I prilikom dolaska na punktove nužno se pridržavati svih epidemioloških mjera: pacijenti bi trebali doći u točno dogovoreno vrijeme, nositi masku i držati propisani razmak. Detalje cijepljenja na punktovima ćemo razraditi sljedeći tjedan i o njima putem medija obavijestiti sve zainteresirane – najavio je dr. Venus.