Matematika

U srednjim školama natjecanje iz matematike provodi se u dvije kategorije A i B. U A – kategoriji mogu se natjecati svi, a u najčešće se natječu učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija. Najuspješniji učenici iz A kategorije nakon državnog natjecanja pripremaju se i odlaze na Međunarodnu matematičku Olimpijadu. Učenici koji se natječu u B kategoriji završavaju natjecanje s državnom razinom. U B kategoriji mogu se natjecati svi učenici osim prirodoslovno- matematičkih gimnazija.

U A kategoriji na državno natjecanje oduvijek se pozivaju najuspješniji s objedinjenih rang lista u cijeloj državi.U B kategoriji do ove godine na državno natjecanje pozivani su županijski prvaci. Sada su na državno natjecanje u obje kategorije pozvani najbolji učenici s objedinjenih rang lista.

Iz Virovitičko-podravske županije na državno natjecanje pozvano je pet učenika. Tri su pozvana učenika iz A kategorije i dvoje je učenika iz B kategorije.

U A kategoriji je kao i svake godine do sada na državno natjecanje pozvan Dario Barišić, učenik četvrtog razreda prirodoslovno-matematičkog smjera. Pozvana su i dva učenika drugog razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Fran Hercigonja i Josip Šutalo. Mentorice učenika Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice su profesorice Jasminka Viljevac i Branka Inđić.

U B kategoriji pozvani su: učenik prvog razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti Marin Kutnjak čija je mentorica profesorica Mateja Uzelac i učenica trećeg razreda Srednje škole Marka Marulića iz Slatine Ana Peterfaj čija je mentorica profesorica Željka Korlević.

Državno natjecanje ove godine održava se od 2. do 4. travnja u Dubrovniku. Svim natjecateljima i njihovim mentorima želim puno uspjeha.