Medalje Tolušićevim vinima na svjetskoj smotri u Londonu

0
700

Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede, a danas vlasnik vinarije Tomo Boutique Winery u Rezovačkim Krčevinama, brzo si je priskrbio imidž jednog od uspješnjih vinara na hrvatskoj vinarskoj sceni. Na najvažnijem i najpoznatijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu, Tolušićeva graševina i rosé Apolitico među 20.000 prijavljenih vina osvojili su broncu, a sauvignon blanc Apolitico srebro. Tolušić kaže da je iznenađen. Sva su vina, naime, proizvod lanjske i jedine berbe na 12 hektara vinograda u Kutjevu i Baranji koje obrađuje u kooperaciji.

Graševina najpotentnija

Na upit koja mu je omiljena sorta kaže da ne zna, subjektivan je prema svakom svom vinu. No graševina je, tvrdi, ipak najpotentnija naša sorta koja je u Hrvatskoj bila dugo vremena podcijenjena, a vinari s njome mogu postići čuda. Iz njegove vinarije uskoro će na tržište izaći graševina koja je macerirala 40 dana u amfori, a sada se nalazi u hrastovim barique bačvama. Isto tako i desertna vina iz prosušenih bobica – graševina te kupaža sauvignona i frankovke.

– Cijena butelje bit će oko 150 kuna, iako je takva proizvodnja komplicirana i skupa. No opet, trebamo biti realni – ističe. Nakon ovogodišnje berbe u planu je pak i proiozvodnja pjenušaca. – U prošloj nismo stigli, radit ćemo ih vjerojatno od chardonnaya i crnog pinota – ističe. Ima li još planova? – Naravno. Želim imati najbolju graševinu i jednu od najljepših i najkvalitetnijih butique vinarija u Hrvatskoj – odgovara Tolušić i priznaje da ima još puno naših vrhunskih vinarija jer nije samo on taj koji se trudi imati vrhunska vina.

Spreman i za izvoz 

To potvrđuje i činjenica da su uz 80 srebrnih i 163 brončane medalje hrvatska vina na Decanteru nagrađena i trima platinama – Bire Defora Grk 2018., Benvenuti San Salvatore Muškat 2015. i Zure Pošip 2019., te s osam zlata – Degarra Garageist Bili 2016., Bora Pošip 2019., Testament Tribidrag 2018., Fakin Malvazija Istarska 2020., Cattunar Collina Malvazija Istarska 2017., Crvik Vilin Ples Cabernet Sauvignon-Merlot-Plavac 2017., Vinolog Éclat Plavac Mali 2013. i Vina Laguna Castello 2017. Festigia.

– Pola posla događa se u vinogradu, a pola u podrumu. Tu su bila velika ulaganja i u vinsku omotnicu, a rezultat su, naravno, medalje. Možete imati srce, odličnu sirovinu i slomiti leđa u vinogradu, no imate li loše uvjete u podrumu, teško ćete napraviti odlično vino na svjetskoj razini – napominje Tolušić te dodaje da kupci zasad odlično reagiraju na njegova vina Apolitico. Puno toga prodaje i na kućnom pragu, u svojoj županiji, po Slavoniji, ali i u Zagrebu, Dalmaciji, Istri…

– Nešto smo vina izvezli i u Austriju i Njemačku, ali za privatne naručitelje, a sada pregovaramo i o izvozu znatnijih količina izvan EU – kazao je Tolušić. (www.vecernji.hr, fotografija: Davor Javorović)