Među rekorderima po nedolascima u Sabor i Josip Đakić

Objavljeno:

spot_img

Željko Kerum nije jedini zastupnik koji izbjegava Markov trg. No i dalje nema sankcija za one koji se ne pojavljuju. Plaća će im uredno stizati.

Od 14. studenog evidencija ulaska u Sabor je obavezna. Prvo na glavnim vratima, a onda i na ulasku u sabornicu. Tko dolazi, a tko ne, sve se evidentira na saborskim internetskim stranicama. Apsolutni je rekorder po nedolascima Željko Kerum.

Otkako se vodi evidencija, Josip Đakić od 13 nije bio 11 dana, a jedan mu je opravdan. Nakon njega su po nedolascima Božidar Kalmeta i Milijan Brkić s po osam dana. Po saborskim hodnicima rijetko se vidi i njihov stranački šef – Tomislava Karamarka nije bilo devet dana, od toga tri opravdana.

>> Imaju pravo na stan, a za nedolazak na posao sankcija nema

‘Treba biti svjestan da šef oporbe nije samo saborski zastupnik, već ima čitav niz drugih odgovornosti’, kaže potpredsjednik kluba HDZ-a Gordan Jandroković. Na primjedbu da se od Karamarka ipak očekuje da bude u saborskim klupama tijekom rasprave o važnijim temama poput proračuna, Jandroković kaže: ‘Svakako. I sam je rekao da je trebao biti taj dan na raspravi o proračunu, ali pogodilo se potpisivanje sporazuma s HSP-om.’

Klubovi stranaka moraju voditi evidenciju izostanaka i tablicu predati tajništvu sabora. SDP-ov Josip Vuković nije opravdao niti jedan izostanak, a broji ih osam. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo od 13 u saborskim je klupama bio šest dana. ‘Birači koji su glasali za određene ljude trebaju o tome razmisliti kad budu izašli na izbore, a što se tiče financijskih sankcija, ja nisam ni protiv toga’, kaže predsjednik kluba SDP-a Igor Dragovan.

‘Ne mislim da bi te sankcije bitno spasile stvar’, kaže predsjednik Republike Ivo Josipović. Posao zastupnika nije samo u sabornici, prisjetio se predsjednik saborskih dana. Radi se na odborima, ali i izvan Sabora. Na glasovanju i važnim temama, smatra, treba biti. ‘Ja ne mislim da je moguće i dobro radno vrijeme sabornika propisivati na način kakav sam ja imao kad sam radio u državnoj službi’, kaže predsjednik.

Laburisti su redoviti u saborskim klupama, kao i HDSSB-ovci. No, predsjednik kluba HDSSB-a Dinko Burić priznaje – bilo je problema. ‘Meni se dogodilo u prvih par dana da prođe dan, završi sjednica i onda se sjetim da se nisam registrirao, ali sad mi je to postalo sasvim normalno.’

Od dolazaka u Sabor, smatra predsjednik HNS-ova kluba Jozo Radoš, važnija je kvaliteta rada. ‘Prisutnost na sjednici, plaće, pa čak i javljanje nisu na tom putu postizanja rada, odnosno kvalitete donošenja zakona, što je glavni smisao i glavna odgovornost zastupnika’, rekao je.

‘Ima jako puno zastupnika koji su svaki dan u Saboru, a ne govore puno i njihova primarna funkcija se ne ostvaruje u punini’, rekao je još Jandroković.

Ipak, građani su najosjetljiviji na prazne klupe. A izbori su pravo mjesto gdje će to i pokazati.

Dnevnik.hr

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...