Od 14. do 16. ožujka 2013. godine u Mostaru (Bosna i Hercegovina) održan je III Kongres psihologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem. Važna je to smotra stručnih radova psihologa iz regije i prilika da se međunarodnu stručnu javnost upozna i s domaćim postignućima.

Siniša Brlas

Na ovome Kongresu priliku za predstaviti svoj rad, ali i djelovanje Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, dobio je i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. U vrlo strogoj prijemnoj proceduri nije bilo lako pronaći svoje mjesto među najeminentnijim psiholozima iz regije ali je profesor Brlas svojim dosadašnjim stručnim djelovanjem dobio priliku aktivno sudjelovati u čak dva oblika aktivnosti. Prva je aktivnost bila međunarodno predstavljanje knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“ (uz ovu knjigu na Kongresu je priliku predstaviti se dobila još samo jedna knjiga, drugog izdavača). Druga aktivnost bilo je predstavljanje Programa savjetodavnog rada s ovisnicima (istoimenim posterom) i u okviru toga predstavljanje knjige profesora Brlasa „Savjetodavni rad s ovisnicima“. Obje su knjige u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Aktivno sudjelovanje domaćih stručnjaka na inozemnim stručnim i znanstvenim skupovima vrlo je rijetko tako da je ovaj nastup na međunarodnom kongresu još jedna potvrda stručnosti i profesora Brlasa osobno ali je i potvrda kvalitete dugogodišnjeg stručnog rada u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Međutim, to je ujedno i međunarodna afirmacija Virovitičko-podravske županije.