spot_img

Međunarodni Dan muzeja u Gradskom muzeju Virovitica

Objavljeno:

Program Gradskog muzeja Virovitica

1. PUTEVIMA ODRŽIVOSTI: ˝KRILA˝
– likovna radionica izrade mobilnih interaktivnih instalacija upotrebom prirodnih i razgradivih materijala
– 15. svibnja (petak) u 16 sati u gradskom parku

2. PUTEVIMA ODRŽIVOSTI: ˝ZELENI TRAGOVI LETAČA˝
– radionica izrade sjetvenih kuglica i mala akcija/intervencija simboličnog ozelenjavanja odabrane gradske lokacije
-16. svibnja (subota) u 11 sati

3. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja:
Otvorenje izložbe ˝KRILA˝
– izložba prostornih instalacija i radova posjetitelja inspiriranih temom ˝Održivosti˝ i prezentacija muzejsko-pedagoške akcije ˝PUTEVIMA ODRŽIVOSTI˝

– 18. svibnja (ponedjeljak) u 18.30 sati u Gradskom muzeju Virovitica

620

PUTEVIMA ODRŽIVOSTI : ˝Pola milje rimske ceste˝ – terenska arheološka radionica u Orešcu

Radionica u sklopu 20. muzejske edukativne akcije pod nazivom ˝Održivost˝ održana je danas s djecom školske dobi u Orešcu

autorica i voditeljica: Silvija Salajić

˝Pola milje rimske ceste˝ arheološka je radionica unutar koje će učenici područne škole iz Orešca imati zadatak obilježiti rimsku cestu u dužini od pola milje (1 milja=1480m ;rimska stopa=29,6cm). Radeći u paru, uz pomoć metra i drvenih štapova obilježavati će razvučeni šljunak na oranicama, paralelan s današnjom cestom i tako formirati smjer rimske ceste.
U obilježavanju ceste i organizaciji programa sudjelovati će i odrasli mještani. U školi će biti postavljen pano s rimskim mjernim jedinicama te ponuđene delicije prema rimskim receptima u svrhu boljeg upoznavanja rimske kulture. Za realizaciju radionice bitna je uključenost te angažman lokalne zajednice na poticaj muzejskog djelatnika, arheologa. Tu se otvara mogućnost razvijanja svijesti o kulturnom bogatstvu određenog kraja, mogućnostima stručnog pristupa njegovoj zaštiti te razvijanju njegova potencijala u smjeru kulturnog turizma.

PUTEVIMA ODRŽIVOSTI: ˝KRILA˝ – likovna radionica izrade mobilnih interaktivnih instalacija upotrebom organskih materijala

Radionica u sklopu 20. muzejske edukativne akcije pod nazivom ˝Održivost˝
autorice i voditeljice: Manuela Srdarev i Sanja Mrša Vukman
15. svibnja (petak) u 16 sati

Radionica ˝KRILA˝ bazirana je na reciklaži, korištenju organskih materijala iz parka pod motom reupotrebe. Iz grana u kombinaciji s recikliranim papirom izrađivati će se krila u veličini prilagođenoj pojedincu koji će biti njihov tvorac. Izrađene objekte posjetitelji će moći privremeno aplicirati i fotografirati se s njima u perspektivi koja dočarava let. Nakon radionice nastali predmeti biti će postavljeni u prostor kao mobilne interaktivne instalacije uz priložene fotografije zajedno koncipirane u ambijent.

Sam motiv krila, letača i leta autorice su pronašle u parku koji okružuje muzej, staništu velikog broja ptica. Uz učenje vještine upotrebe recikliranih materijala u likovne svrhe jedan od ciljeva radionice je i upozoriti na odgovornost koju čovjek ima prema životinjskom i biljnom svijetu te ulogu u očuvanju bioraznolikosti našeg planeta. Pozicioniranjem ljudi, djece, posjetitelja u ˝letače˝, pojavnost blisku životinji, uz element igre i imaginacije stvara se kontakt, povezivanje, osvještavanje ljepote leta i posebnosti bića koja lete. Krila su također simbol duhovnog što stavlja naglasak na još jednu dimenziju samoodrživosti odnosno nužnosti održavanja ravnoteže između moralnih vrijednosti, ideala, prava na slobodu, međusobnog poštovanja sa onim materijalnim, tjelesnim potrebama čovjeka.

odrzivo drustvo

PUTEVIMA ODRŽIVOSTI: ˝ZELENI TRAGOVI LETAČA˝ – radionica izrade sjetvenih kuglica i mala akcija/intervencija

simboličnog ozelenjavanja odabrane gradske lokacije
Radionica u sklopu 20. muzejske edukativne akcije pod nazivom ˝Održivost˝
autorice i voditeljice: Manuela Srdarev i Sanja Mrša Vukman

16. svibnja (subota) u 11 sati

Radionica ˝ZELENI TRAGOVI LETAČA˝ koncipirana je kao mala akcija tj. intervencija simboličnog ozelenjavanja odabrane lokacije na koju bismo zajedno sa posjetiteljima postavili specifično izrađene sjetvene kuglice (glinene kuglice sa bio-sjemenkama). Posjetitelji će ovim putem imati priliku naučiti permakulturnu vještinu izrade ovih samoodrživih kuglica koje su dostatne da iz njih nikne biljka bez sađenja u zemlju. Posebnost ove akcije je u praćenju samog procesa rasta biljaka koji će se nastaviti dalje i nakon radionice. Ovaj projekt stavlja naglasak na važnost suradnje institucija, udruga i pojedinaca za samoodrživost društva.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja:
Otvorenje izložbe ˝KRILA˝
– izložba prostornih instalacija, radova posjetitelja inspiriranih temom ˝Održivosti˝ i prezentacija muzejsko-pedagoške akcije ˝PUTEVIMA ODRŽIVOSTI˝
18. svibnja (ponedjeljak) u 18.30 sati

Osmišljenim radionicama i aktivnostima na temu ˝Održivosti˝ nadamo se ponuditi gostima Muzeja, našim posjetiteljima, građanima nekoliko zanimljivih sadržaja unutar kojih će moći usvojiti korisne i praktične vještine recikliranja, kreativno se družiti kroz igru, educirati o letećim stanarima gradskog parka, permakulturi i važnosti prirodnog sjemenja, snazi međuljudske suradnje te mogućnostima i važnosti angažmana kako svakog pojedinca tako i muzeja kao aktivnog sudionika u samoodrživosti društva.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni