Zoran Milanović, premijer
Zoran Milanović, premijer

Ovo nije politička tema nego pitanje odgovornosti Državnog odvjetništva i Mladena Bajića , koji godinama nije radio ništa oko slučaja Josipa Perkovića, i na taj način dozvolio da slučaj ode u zastaru. “ Stjepan Đureković je likvidiran 1983., i zastara je nastupila nakon 25 godina, a u međuvremenu su o čitavom slučaju objavljene stotine tekstova. Ali sve to ljudima koji vode Državno odvjetništvo nije bilo dovoljno, i zbog toga glavno pitanje u ovoj aferi nije što će biti s Josipom Perkovićem nego zašto Mladen Bajić nije radio svoj posao“, izjavio je za Jutarnji visoki Vladin izvor dan nakon što jepremijer Milanović oštro napao državnog odvjetnika.

Porazne statistike

Mladen Bajić nalazi se u vrlo neugodnoj situaciji jer uskoro u Saboru treba podnijeti izvješće za 2012.

“Dosta je bilo njegovih godišnjih statistika, od Bajića želimo odgovore, a ne da se u isto vrijeme događaju ovakvi skandali. Ovo nema veze s Beogradom i Srbima jer i ubojice i žrtve su Hrvati i sve je dirigirano iz Hrvatske, ali DORH-u to nije ništa značilo. Tko je i zašto čekao da nastupi zastara i nije proveo istragu?“ pitaju u Vladi.

Kritike protiv Mladena Bajića ne zaustavljaju se na aferi Perković.

Mladen Bajić
Mladen Bajić

Šef je odgovoran

Sugovornik s kojim smo razgovarali izrazio je ogorčenje značajnim propustima u radu DORH-a u posljednje vrijeme. Kao primjer naveo je bivšeg HDZ-ova ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina, koji se već dugo nalazi pod optužbama za malverzacije u slučaju Fimi-Media.

Unatoč kompromitirajućim podacima, Kirin je nesmetano odradio kampanju i postao gradonačelnik Virovitice, da bi tek kada su završeni izbori, protiv njega bila podignuta optužnica.

Izvor iz Vlade upozorio je i na Milana Bandića, protiv kojega je podnesen niz kaznenih prijava, a ne zna se što je poduzelo Državno odvjetništvo. Nitko ne tvrdi kako Odvjetništvo na bilo koji način štiti Bandića, ali smatra se da inertnost DORH-a ide u prilog zagrebačkom gradonačelniku.

U Vladi su izrazito skeptični oko Bajićeva ostanka na čelu DORH-a nakon isteka sadašnjeg mandata. Bajićev mandat istječe 2014., a teško da može očekivati novi: tada će imati 64 godine, i skoro ispunjavati uvjete za odlazak u mirovinu.

– Državno odvjetništvo je monokratski sustav koji ima svoju hijerarhiju i čelna osoba je najodgovornija – izjavio je premijer Milanović jučer u Opatiji nakon sastanka sa slovenskom premijerkom Andrejom Bratušek.

– U slučaju Perković ono što želim znati i što javnost mora znati jest što je učinjeno u one tri godine, od 2005. do 2008. Još 2004. se manje-više sve znalo. Što je Državno odvjetništvo poduzelo da ne dođe do zastare?

Moglo je pokrenuti istragu, raditi neki posao i prekinuti zastaru. Sve je otišlo u nepovrat 2008. godine. Radi se očito o slučaju od interesa za hrvatsku državu jer su i žrtva i počinitelj navodno hrvatski državljani.

A posao državnog odvjetništva je da za tom istinom traga. Tražim odgovor što je Državno odvjetništvo učinilo u onih nekoliko godina kad je moglo učiniti sve. Danas onda ne bi razgovarali o tome da sudi Njemačka u slučaju u kojem se pojavljuju samo hrvatski državljani.

A politički, što je učinio tadašnji šef obavještajne službe, a današnji političar da barem skrene pozornost javnosti? – rekao je Milanović u Opatiji.

Dugo nezadovoljan

U prošlosti, Zoran Milanović je često kritizirao Bajića, ali za vrijeme predizborne kampanje 2011., vodstvo Kuriku koalicije postiglo je dogovor da u slučaju dolaska na vlast neće smijeniti glavnog državnog odvjetnika. Iako u vrhu SDP-a nisu bili zadovoljni Bajićem, smatrajući da je predugo kalkulirao i pazio da se ne zamjeri HDZ-u, procijenili su da bi se njegova smjena u javnosti doživjela kao politički pritisak na pravosuđe. (Jutarnji.hr)