Premijer ima obavezu da imenuje i razrješuje ministre, tako je u svim uređenim demokratskim državama, a tako je i u Hrvatskoj. Odluka je donesena i sada treba vratiti optimizam u stranku, optimizam građana i trebamo jedinstvo stranke – upitan o njegovoj najavljenoj smjeni, potpori bivšem ministru financija Slavku Liniću i aktualnoj situaciji u SDP-u komentirao je u utorak u Virovitici ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić.

Ministar zdravlja u Virovitici je otvorio novoobnovljene prostore Jedinice samostalne djelatnosti za dermatologiju i venerologiju i Citološkog laboratorija te pohvalio rad liječnika i medicinskih sestara ovih jedinica koji dižu hrvatski prosjek. Na dermatologiji i venerologiji rade dvije liječnice i tri medicinske sestre koje godišnje izvrše oko 12.000 pregleda i više od dvadeset tisuća dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a bez listi čekanja. Na citologiji, gdje radi jedan specijalista, dva citoskenera i jedan laboratorijski tehničar koji se školuje za citoskenera lani je obrađeno više od 10.000 uzoraka pacijenata iz nekoliko županija.

– Zahvaljujući ovakvom radu, daleko smo iznad hrvatskog i europskog prosjeka – kazao je Ostojić na otvorenju obnovljenih prostorija u koje je za opremu i uređenje Opća bolnica uložila oko 100.00 kuna vlastitih sredstava. Komentirajući masterplan, koji bi se u srijedu trebao naći na sjednici Vlade i za koji postoji mnogo kritika, ministar Ostojić kazao je kako masterplan nitko osim njega i suradnika nije imao hrabrosti napraviti pune 23 godine.

– Mi se ne bojimo. Masterplan je napravljen da bi djelatnicima poput ovih u Virovitici omogućio da svoje znanje i vještine na najbolji mogući način iskoriste u svom gradu, županiji i domovini. Javna rasprava je zaključena, neke smo prijedloge već inkorporirali u masterplan na početku, drugih 15 posto je uvaženo i sada čeka sjednicu Vlade – kazao je Ostojić. Na upit kako komentira mišljenje nekih od svojih kolega iz Vlade da je jedan od ministara sa najlošijim rezultatima, ministar zdravlja kazao je da svoj rad i rad svojih suradnika neće hvaliti jer to nije pristojno, nego da su to već učinili Europska komisija i Svjetska banka koje su vrlo zadovoljne sa strukturnim reformama koje su proveli, rekao je. Komentirao je i novinarski upit o kupovini skupih ecmo aparata, a za čiju upotrebu neki liječnici još nisu educirani.

– Svi se stručnjaci slažu da su ecmo aparati potrebni hrvatskom zdravstvu. To je naša neophodnost. Samo u Splitu u posljednjih nekoliko mjeseci spašeno je desetak ljudskih života. Vrhunski eksperti kažu da će uskoro svaki odjel intenzivnog liječenja morati imati ecmo uređaj – rekao je ministar dodajući da će se kod nekih regionalnih bolnica vrlo brzo morati ubrzati edukacija kadrova za korištenje uređaja. Novinare je zanimala i trenutna situacija vezana uz pitanje tzv. outsourcinga, odnosno izdvajanja djelatnosti iz javnog sektora.

– Znate da su u to pitanje svakodnevno uključeni i poslodavci, sindikati i Vlada, no do danas još nije odlučeno na koji će se model rješenja pristati. Jedno je izdvajanje službi privatnim poslodavcima, a drugo je stvaranje tvrtke kćeri u stopostotnom državnom vlasništvu. Odluka će se donijeti sigurno u roku od dva tjedna – obećao je R. Ostojić u Virovitici.

Marija Lovrenc
Večernji list