foto: Dalmacijanews.com
foto: Dalmacijanews.com

Nismo dobili pisani otpravak presude s obrazloženjem te se ne možemo očitovati ni komentirati odluku, prve su reakcije Ministarstva poljoprivrede na odluku Upravnog suda u Osijeku, kojom se poništava rješenje Ministarstva poljoprivrede iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine.

Neslužbeni izvori kažu kako to znači da bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tužitelje, odnosno tvrtke Sladoranu i Viro Željka Zadre, sada trebao obeštetiti s najmanje 97,5 milijuna kuna, koliko je dvije šećerane dosad stajala njegova odluka. Jakovina ju je, navodno, donio i mimo odluke povjerenstva kojega je sam imenovao.

Povećavši kvotu Tvornici šećera Osijek Marka Pipunića sa 58,9 na 67,5 tisuća tona, Viro i Sladoranu zakinuo je za čak 380 milijuna kuna u sedmogodišnjem razdoblju, tvrdio je tada savjetnik uprave Vira Miroslav Božić te je najavljena i pravna bitka. Viro je tražio da se nacionalna kvota za šećer i u Hrvatskoj dodjeljuje prema pravilima i praksi EU po kojoj je isključivi kriterij proizvodnja u prethodnom višegodišnjem razdoblju. No upitnom odlukom Jakovine Viri su kvote smanjene za najmanje 7000 tona u korist osječke šećerane iz koje su pak tada poručivali kako su procjene štete za virovitičku šećeranu iznesene za dnevnopolitičke potrebe i nemaju veze sa stvarnosti. Upravni sud je međutim ipak pobio Jakovininu odluku što su nam potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede. Željko Zadro, predsjednik uprave Vira, sinoć je kazao kako nema komentara dok ne vidi i pismenu presudu. (vecernji.hr)