Ministar uprave Ivan Malenica posjetio Viroviticu: Od 1. siječnja Virovitičko-podravska županija preuzet će poslove koje trenutno obavlja Ured državne uprave VPŽ

Objavljeno:

spot_img

Ministar uprave Ivan Malenica, uz državnu tajnicu Josipu Rimac, posjetio je Virovitičko-podravsku županije, gdje se je na sastanku sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, te predstojnicom Ureda državne uprave VPŽ, Sanjom Bošnjak, govorilo o reformskim mjerama povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama.

Ministar Malenica je izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom i učinjenim kako bi reformska mjera bila izvršena prema planiranim aktivnostima.

– Riječ je o otprilike 200 što upravnih, što neupravnih poslova koji će se povjeriti županijama od 1. siječnja 2020. godine, a do kraja godine izmijenit će se 66 zakona kojima će se omogućiti kvalitetno povjeravanje poslova županijama – naglasio je ministar Ivan Malenica.

Decentralizacija ovlasti omogućit će županijama da neposredno i samostalno odgovaraju na potrebe građana što će značiti brže, jednostavnije i učinkovitije rješavanje predmeta na jednom mjestu. U mnogim mjestima gdje su uredi državne uprave bili smješteni na istoj lokaciji kao i županija, poslovi će se i dalje rješavati na istom mjestu odnosno u istoj zgradi, no bez višekratnog obilaženja različitih ureda te dugotrajnog prikupljanja zahtjevne dokumentacije.

–    Cilj je omogućiti još efikasniju javnu upravu. Virovitičko-podravska županija je pokazala spremnost koristiti i opremu i ljude Ureda državne uprave za buduće poslove. Suradnja ministarstva i županija i do sada je bila na visokoj razini, a takva će biti i u budućnosti. Tu su brojni poslovi koje pripremamo u smislu digitalizacije javne uprave koje bi koristile i županije u obavljanju ovih poslova, a sve s ciljem da javna uprava bude učinkovita i servis građana, uz kvalitetno pružanje usluga na obostrano zadovoljstvo – podcrtao je ministar Malenica.

Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima, ne samo lokacijski već i administrativno te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. U konačnici, ovi poslovi bili su dio županijske administracije te su ih županije obavljale i ranije, sve do 2001. Decentralizacijom ovlasti i vraćanjem poslova županijama one će ih moći samostalno izvršavati i time brže i efikasnije rješavati zahtjeve građana.

–    Poslove ureda državne uprave koje trebamo preuzeti, obavljat ćemo učinkovito, kvalitetno i na korist svih žitelja Virovitičko-podravske županije. Preuzimanjem poslova Ureda državne uprave, Županija će preuzeti i poslove i djelatnike. Mi smo već do sada pokazali da smo spremni za slične izazove, prvenstveno tu mislim na projekt legalizacije, gdje su upravo županije pokazale iznimnu efikasnost na korist naših građana. Gledajući broj djelatnika, jedna smo od manjih županijskih uprava i veselim se što ćemo od 1. siječnja preuzeti poslove i rješavati ih brže i efikasnije na zadovoljstvo naših građana – istaknuo je župan Igor Andrović.

Inače, dosadašnje iskustvo pokazalo je da su županije kvalitetnije i racionalnije obavljale sve poslove koji su im bili povjereni od strane države pa je ovo logičan slijed s namjerom da građanima omogućimo bržu, efikasniju i racionalniju administraciju. Preuzimanjem poslova ureda državne uprave, ne dolazi do stvaranja novih poslova. Svaki će službenik i dalje obavljati svoj dio poslova, no na puno učinkovitiji i racionalniji način. To će najviše osjetiti građani koji više neće trebati potrošiti puno vremena kako bi dobili određenu uslugu.

–    Ured državne uprave VPŽ ima 69 djelatnika, dio njih će sa stimulativnim otpremninama otići u mirovine, a ostali djelatnici će se uklopiti u sustav i ustrojstvo Virovitičko-podravske županije i tako nastaviti dalje raditi – kazala je Sanja Bošnjak, predstojnica Ureda državne uprave VPŽ.

Inače, očekuje se kako će do 15. prosinca biti potpisan sporazum o povjeravanju poslova ureda državnih uprava između resornog ministra i svih župana. Sastanku koji je održan u Sali za sastanke VPŽ, su nazočili i zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, kao i tajnik Županijske skupštine VPŽ Ivan Horvat, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović i pročelnica Službe za financije VPŽ Ankica Garaj. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Odgođen Viroexpo 2022.

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede...

Do kraja mjeseca u promet će biti puštena spojna cesta Gajeva – Vinkovačka

Radovi na jednom od dugo očekivanih projekata – spojnoj...