Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u posjetu OB Virovitica

Objavljeno:

Zgrada D Opće bolnica Virovitica u kojoj su smješteni Odjeli kirurgije, interne medicine, fizikalne terapije, otorinolaringologije i oftalmologije te Rodilište, uskoro će postati energetski učinkovitija, povećat će se njena toplinska zaštita, a smanjiti emisija ugljičnoga dioksida.

Omogućit će to projekt “Poboljšanje toplinskih karakteristika i povećanje energetske učinkovitosti zgrade D Opće bolnice Virovitica” odobren na natječaju za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada kojeg je početkom ove godine proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske.

Projekt predviđa zamjenu postojeće i ugradnju nove energetski učinkovitije vanjske stolarije te izradu nove vanjske ovojnice zgrade s izolacijom.

Njegovom realizacijom godišnja potrošnja toplinske energije smanjit će se za gotovo 40%, a emisija onečišćujućih tvari bit će manja za čak 57,4%.

Vrijednost ukupne investicije je 2,4 milijuna kuna , od toga Opća bolnica Virovitica sudjeluje s gotovo 1,5 milijuna kuna, odnosno 60% ukupne investicije, dok od 900 000 kuna, odnosno 40%, sufinancira Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Zgrada D izgrađena je sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća i standardi energetske učinkovitosti korespondiraju s tadašnjim vremenom. Provedbom ovoga, za našu bolnicu, iznimno važnog projekta smanjit ćemo troškove i povećati kvalitetu zdravstvene usluge, koja je našim pacijentima – najvažnija” kazala je prilikom predstavljanja projekta sanacijska upraviteljica Opće bolnica Virovitica dr.sc. Marijana Živko te naglasila da njegovom provedbom bolnica nastavlja kontinuirano ulaganje u poboljšanje zdravstvenih usluga.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da je važnost projekta, uz povećanje kvalitete boravka pacijenata, i smanjenje pritiska na okoliš kroz manju potrošnju energije. ” U Hrvatskoj se provodi niz takvih projekata koji, uz zaštitu okoliša, izravno utječu i na otvaranje novih radnih mjesta, to su zelena radna mjesta pa provođenjem projekata direktno potičemo i gospodarstvo” kazao je ministar Zmajlović.

“Fond za zaštitu okoliša kroz ovaj će projekt bolnici dati gotovo milijun kuna što će u konačnici skratiti povrat isplativosti ovoga projekta, tako da će OB Virvitica cijelu investiciju vratiti za nepunih 6 godina, 200 tisuća kuna su godišnje uštede samo na toplinskoj energiji”, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te naglasio da Opća bolnica Virovitica ima velikih potencijala za slične projekte poboljšanja energetske učinkovitosti koje je Fond spreman sufinancirati.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni