Zgrada D Opće bolnica Virovitica u kojoj su smješteni Odjeli kirurgije, interne medicine, fizikalne terapije, otorinolaringologije i oftalmologije te Rodilište, uskoro će postati energetski učinkovitija, povećat će se njena toplinska zaštita, a smanjiti emisija ugljičnoga dioksida.

Omogućit će to projekt “Poboljšanje toplinskih karakteristika i povećanje energetske učinkovitosti zgrade D Opće bolnice Virovitica” odobren na natječaju za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada kojeg je početkom ove godine proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske.

Projekt predviđa zamjenu postojeće i ugradnju nove energetski učinkovitije vanjske stolarije te izradu nove vanjske ovojnice zgrade s izolacijom.

Njegovom realizacijom godišnja potrošnja toplinske energije smanjit će se za gotovo 40%, a emisija onečišćujućih tvari bit će manja za čak 57,4%.

Vrijednost ukupne investicije je 2,4 milijuna kuna , od toga Opća bolnica Virovitica sudjeluje s gotovo 1,5 milijuna kuna, odnosno 60% ukupne investicije, dok od 900 000 kuna, odnosno 40%, sufinancira Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Zgrada D izgrađena je sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća i standardi energetske učinkovitosti korespondiraju s tadašnjim vremenom. Provedbom ovoga, za našu bolnicu, iznimno važnog projekta smanjit ćemo troškove i povećati kvalitetu zdravstvene usluge, koja je našim pacijentima – najvažnija” kazala je prilikom predstavljanja projekta sanacijska upraviteljica Opće bolnica Virovitica dr.sc. Marijana Živko te naglasila da njegovom provedbom bolnica nastavlja kontinuirano ulaganje u poboljšanje zdravstvenih usluga.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da je važnost projekta, uz povećanje kvalitete boravka pacijenata, i smanjenje pritiska na okoliš kroz manju potrošnju energije. ” U Hrvatskoj se provodi niz takvih projekata koji, uz zaštitu okoliša, izravno utječu i na otvaranje novih radnih mjesta, to su zelena radna mjesta pa provođenjem projekata direktno potičemo i gospodarstvo” kazao je ministar Zmajlović.

“Fond za zaštitu okoliša kroz ovaj će projekt bolnici dati gotovo milijun kuna što će u konačnici skratiti povrat isplativosti ovoga projekta, tako da će OB Virvitica cijelu investiciju vratiti za nepunih 6 godina, 200 tisuća kuna su godišnje uštede samo na toplinskoj energiji”, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te naglasio da Opća bolnica Virovitica ima velikih potencijala za slične projekte poboljšanja energetske učinkovitosti koje je Fond spreman sufinancirati.