Nakon što je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, otvorio 18. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viorexpo, sa svojim domaćinima iz virovitičkog SDP-a te članovima županijskog rukovodstva stranke uputio se u sjedište Socijaldemokratske partije na Trgu Kralja Tomislava.

U prepunoj sali za sastanke s kolegicama i kolegama razgovarao je o aktualnoj situaciji u Republici Hrvatskoj te aktivnostima ministarstva poduzetništva i obrta. U vrijeme kada je u svakom resoru smanjen iznos sredstava iz državnog proračuna Maras je izrazio zadovoljstvo što je ministarstvo prometa rezerviralo 4,2 milijarde kuna za cestovnu infrastrukturu dio kojih je namijenjen za brzu cestu Vrbovec – Bjelovar – Virovitica.

Ministarstvo poduzetništva i obrta u protekloj godini dalo je sredstva za brojne programe kao što je Poduzetnički impuls iz kojeg su poduzetnici s naše županije dobili skoro pet milijuna kuna među kojima i grad Virovitica za poduzetničke zone.

– Uvjeren sam da će sredstva koja smo dodijelili poduzetnicima u vašoj županiji i gradu Virovitici kao i diljem Hrvatske rezultirati novim zapošljavanjima što je i krajnji cilj, ali i da će olakšati i pospješiti dosadašnje poslovanje poslovnim subjektima, istaknuo je ministar.

Zamjenica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave RH Nada Čavlović Smiljanec, prisutne je upoznala s djelovanjem unutar njenog resora te naglasila kako su reakcije na fiskalizaciju na kraju ipak pozitivne te da nije bilo mjesta negativnom reklamiranju tog projekta, pogotovu od onih koji su dosadašnje stanje i način poslovanja koristili za prikrivanje pravog stanja u svojim ugostiteljskim i sličnim objektima.

Najava ministra Slavka Linića o milijardu kuna više u ovogodišnjem proračunu zbog ovog zakona mogla bi biti “kriva” – naime, taj iznos bi prema prvim podacima mogao biti i znatno veći. U kontekstu dobrih odluka istaknuta je i ona o smanjenoj stopi pdv-a u turizmu s 25 na 10% što bi ovu uspješnu granu gospodarstva moglo izdići na višu razinu nego prošle godine.

U nastavku sastanka Tomislav Žagar, saborski zastupnik i kandidat za župana Virovitičko-podravske županije stranačke goste upoznao je s trenutnim aktivnostima koje se u stranci odvijaju u sklopu pripremne kampanje za lokalne izbore u svibnju ove godine. Među ostalima, ovom radnom sastanku prisustvovali su i Zvjezdana Blažić, savjetnica ministra poljoprivrede, saborska zastupnica Sandra Petrović, član uprave HŽ Cargo Vlado Hanžek, Damir Barić, kandidat za gradonačelnika Virovitice i drugi.