Hrvatski župani sastali su se danas u Ministarstvu graditeljstva s ministricom Ankom Mrak Taritaš, kako bi razgovarali o tome na koji se način može izaći u susret županijama, da bi proces legalizacije u Republici Hrvatskoj uspješno završio do zadanog roka 2015. godine. Jedan od problema s kojim se proces legalizacije suočava je prevelik broj zahtjeva koji obrađuje mali broj ljudi.

Ministrica Mrak Taritaš obećala je pomoć županima sa svim problemima s kojim se županije susreću u ovom procesu. S obzirom na to da je tijekom provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zaprimljeno 774.000 zahtjeva za legalizaciju na području cijele Republike Hrvatske, ministrica Taritaš održava sastanke sa županima, gradonačelnicima i pročelnicima upravnih odjela nadležnim za provedbu legalizacije i obradu zahtjeva, kako bi ih se upoznalo s planovima Ministarstva i dala uputa o konkretnom redoslijedu obrade zahtjeva.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić istaknuo je kako proces legalizacije ne ide onim tijekom koje je zamislilo resorno ministarstvo. „Ideja je dobra i apsolutno je pozdravljamo, no postoje neke mogućnosti za unapređenje samog sustava i to smo danas i iznijeli resornoj ministrici, koja je prihvatila naše prijedloge, stoga i očekujemo da će bar neki od njih ući u zakonsku proceduru jer uskoro kreće izmjena Zakona.

Očekujemo da će nove zakonske izmjene omogućiti našim građanima lakšu i jeftiniju legalizaciju samih objekata“, naglasio je Tolušić. Danas je održana i redovita sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o prijedlogu novog Zakona o regionalnom razvoju, o kojem će župani raspravljati na sastanku s ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem, u utorak 22. listopada 2013.

Župani su istaknuli kako se nadaju da će Ministarstvo regionalnog razvoja konačno prihvatiti županije kao ravnopravne partnere u kreiranju zakona koji su bitni za djelovanje, ne samo županija, nego i općina i gradova, ali i za privlačenje sredstava iz fondova Europske Unije.