620

Državna Agencija za legalizaciju bespravne gradnje, koja će započeti s radom početkom iduće godine, preuzet će 60 do 70 tisuća zahtjeva građana za legalizaciju kako bi se ubrzao i ujednačio postupak njihova rješavanja diljem Hrvatske i kako bi građani mogli rješenje dobiti u primjerenom roku. Agencija će preuzimati zahtjeve onih ureda koji kasne s poslom, a na tome će raditi oko 130 ljudi zaposlenih na određeno vrijeme, izjavila je jučer Ana Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

– Desetak državnih ureda za legalizaciju uspjet će do kraja ove godine riješiti 20 posto zaprimljenih zahtjeva, kako smo planirali. Posao najbolje ide u Virovitici, Dubrovniku, Bjelovaru i Vukovaru, koji imaju više od 20 posto pravomoćnih rješenja – rekla je Mrak Taritaš. Upozorila je da rješenja postaju pravomoćna tek kad građani uplate prvu ratu za legalizaciju, a ovdje je riječ o izdanim rješenjima.

Najviše kasne, rekla je, Karlovačka županija u kojoj je riješeno samo 211 od 17.000 zahtjeva, te Osječko-baranjska s 2.000 rješenja u odnosu na 60.000 zahtjeva. Ministrica je naglasila da do kraja lipnja iduće godine uredi moraju izdati rješenja za 35 posto zahtjeva. Uskoro će, najavila je, obići urede u Hrvatskoj koji ne rade planiranom brzinom. Jučer je u pratnji gradonačelnika Zagreba Milana Bandića posjetila zagrebački ured, koji je nedavno prozvala zbog kašnjenja. No, kad je vidjela što je Bandić poduzeo u posljednje vrijeme, pohvalila ga je i rekla kako vjeruje da će Zagreb do ljeta postati primjer svima ostalima u rješavanju zahtjeva za legalizaciju. B.Podgornik/Glas Slavonije