Svoja prva obećanja zajedno sa četrnaest prijatelja dao je i Antonio Kirin, sin virovitičkog gradonačelnika

– Po ovoj zajednici, i kada nas je bilo toliko da nismo stali u našu prostoriju i danas, kada će vam reći da ste vi neki novi framaši, Bog je uvijek gradio svoju Crkvu. Ovo je jedno malo gnijezdo iz kojeg su izašli i iz kojeg će uvijek izlaziti predivni ljudi. Ovdje su mnogi do vas otkrili svoj poziv i danas su svećenici, časne sestre, vjeroučitelji. Kolike sam vjenčao i danas ste roditelji i imate novu, neprocjenjivu ulogu u izgradnji Crkve. Znajte da Bog preko vas gradi ovaj svijet i da je svatko od vas neizrecivo važan Bogu – poručio je u Virovitici u subotu navečer fra Robert Perišić, nekadašnji virovitički župnik i gvardijan virovitičkog samostana na središnjoj proslavi 20. obljetnice Zajednice franjevačke mladeži – Frame.

Fra Robert, koji je godinama kao duhovni asistent pratio stotine mladih koji su prošli Framu, istaknuo je da je svatko kršćanin onoliko koliko mu se vidi na licu, osjeti u suradnji sa drugima, u odlukama koje svakodnevno donosi i po živoj vjeri. Na svečanoj euharistiji mladi framaši su, kao i brojne generacije mladih prije njih, dali svoja framaška obećanja- da će u godini dana, po uzoru na sv. Franju živjeti u čistoći, siromaštvu i poslušnosti, svjedočeći tako Evanđelje.

Svoja prva obećanja zajedno sa četrnaest prijatelja dao je i Antonio Kirin, sin virovitičkog gradonačelnika, a koji je u Frami već drugu godinu.

– Za mene je Frama druga obitelj, ovdje sam našao prave prijatelje i ozbiljnost koju se ne može naći u vanjskom svijetu – kaže Antonio, maturant virovitičke Opće gimnazije.

– Vjerujem da bih bio drugačiji da nisam u ovoj zajednici. Tko zna, možda bih pio kad izlazim, sada to ne radim. Priznajem, ispočetka me bilo malo sram što mi govore da idem u crkvu i da se molim. No sada znam da se ovdje na duhovnoj razini dobiva ono što se nigdje drugdje ne može naći i to je vrijedno svega – smatra Antonio.

Frama okuplja mlade još od osnovnoškolske i srednješkolske dobi, sastaju se nekoliko puta tjedno, mole, razgovaraju, proučavaju Evanđelje, glume, pjevaju, plešu, putuju.

– Mladom čovjeku Frama može jako puno toga ponuditi, osobito u vremenu adolescencije, koje je jako osjetljivo i važno jer mladi tada odabiru svoj put. U Frami je svatko prihvaćen, svakoga se sasluša, ovdje vlada neka radost i posebno zajedništvo – kaže Lora Kunkić, učenica 3. razreda virovitičke Opće gimnazije koja je također dala svoja prva obećanja.

Framaši iz nekoliko generacija sjetili su se početaka kroz dokumentarni film od Zajednici franjevačke mladeži i duhovnim asistentima koji ih prate, a postavili su i izložbu fotografija sa franjevačkog hoda, kapitula, Emausa i drugih susreta povodom 20. obljetnice zajednice.

Marija Lovrenc
Večernji list