Moderna srednja škola u Pitomači proizvodi ekološku kamilicu, a učenici vode i pravcati restoran!

Objavljeno:

spot_img

Ne samo čaj, imaju vinograd pa proizvode i vino – a učenici vode i pravi pravcati restoran. Škola tako i lijepo zarađuje – pa učenici dobivaju nova računala i putuju po svijetu

Jedna od najmodernijih srednjih škola u Hrvatskoj nalazi se, ni više ni manje nego u Pitomači. Ono što se tamo događa zvuči gotovo nemoguće – to je vjerojatno jedina škola koja proizvodi ekološku kamilicu od koje onda veliki proizvođači rade čaj.

Drugi A razred srednje škole u Pitomači je najozbiljniji razred u Hrvatskoj jer – oni su jedini srednjoškolci koji u školu nose sako i kravatu.

Svačija je uniforma zapravo različita – neki nose cipele, neki tenisice – različite su im i košulje i sakoi – ali svi su zajedno odlučili da će ove godine za probu nositi poslovnu odjeću.

Moraju se naučiti – kažu – jer školuju se za upravne referente. Razrednica najbolje odjevenih srednjškolaca je ponosna.

[youtube id=”AUZ1bUCZ0WE”]

“Meni nije neobično, to je njihova struka, oni se moraju naučiti na taj stil garderoba”, kazala je Anita Rengel, razrednica.

I tu ni blizu nije kraj posebnostima srednje u Pitomači – ovdje se školuju i kuhari, automehaničari, prodavači. Svi s vrhunskom opremom – škola je izgrađena prije 2 godine i dobro opremljena – a onda je još iz europskih fondova povukla 4 milijuna kuna.

Evo kako se koristi europski novac – napravili su staklenik, u kojem učenici uče proizvodnji a onda i kuhanju. Uzgajaju sve – salatu, paprike, rajčice – a onda se uče kuhati u nevjerojatno modernoj kuhinji.

“Naš školski prakturkum koji je opremljen kao profesionalna kuhinja – ovdje imamo šampinjone, ovdje naš učenik priprema”, poručio je Darko Baričević, profesor kuhanja.

Zbog svega – njihovi učenici na kuharskim i ugostiteljskim natjecanjima imaju odlične rezultate. Ne samo da imaju sve moguće namirnice – nego vježbaju u pravom pravcatom restoranu. U centru Pitomače nalazi se komercijalni restoran – u kojem kao kuhari i konobari rade učenici: a gosti jedu gablece za 25 kuna.

Od onoga što škola zaradi – na kraju se kupuju računala ili učenici idu na izlete – pa nije čudo da su motivirani.

Ako se još niste prestali čuditi srednjoj školi u pitomači – evo najnevjerojatnije stvari u vezi nje. Učenici proizvode eko kamilicu koju ste vjerojatno probali – jer prodaju je najpoznatijim proizvođačima u Hrvatskoj.

Kamilica raste na površini velikoj kao 20 nogometnih igrališta. Za sve što se dosad čuli – zaslužan je mladi entuzijastični ravnatelj – kojem ništa nije došlo jednostavno. Evo kako je od države uspio dobiti zemljište za kamilicu.

“Trebalo je 135 mailova, 205 telefonskih poziva i tri godine”, kazao nam je Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca.

Nevjerojatna škola – ima i vlastite pčele – djeca upravo proizvode solarni automobil – i da, proizvode i vino – školsku belinu i školsku crninu. Ni to nije kraj – ali za sva čuda iz Pitomače tri minute nije dovoljno. (Vijesti.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni