1

ŽELJKO B. (podaci poznati redakciji Index.hr portala), 30-godišnji Virovitičanin, prije nešto više od mjesec dana ozlijeđen je u kavanskoj tučnjavi. U večernjim satima, 6. lipnja ove godine, u lokalnom je kafiću udaren tvrdim predmetom u glavu, nakon čega je pao u nesvijest. Potom je u pratnji policije završio na hitnom prijemu virovitičke bolnice gdje mu je ustanovljena otvorena rana glave promjera pet centimetara. Prema liječničkoj dokumentaciji pregled nad njim obavljen je u 21.58 sati, pregledala ga je dežurna liječnica, a u nalaz mu je upisana sljedeća anamneza: “Dobio je udarac flašom u glavu, alkoholiziran, izgubio je svijest, ne sjeća se događaja, osjeća mučnine, navodi da je povraćao”.

Nakon toga je upućen kirurgu koji je u 22.06 sati ustanovio da nema prekida koštanog kontinuiteta, odnosno ozljeda lubanje. Pola sata kasnije završio je kod psihijatra koji je ustanovio da Željko B. nema neuralgičnih ispada, da su mu reakcije uredne. Psihijatar Ž. Takač, u anamnezu upisuje i tvrdnje za koje naglašava da ih je izrekao sam Željko B., a te su: da je udaren daskom za rezanje, da nije bio u nesvijesti, te da trenutno nema vrtoglavice i glavobolje. No, četiri dana poslije Željko B. se ponovo pojavio na hitnom prijemu bolnice žaleći se na vrtoglavice i mučninu. A već deset dana je radno nesposoban, tvrdi njegova majka Marijana B.

Policija ne da niti inicijale

Sam Željko B. o cijelom događaju ne želi razgovarati s novinarima, jer se oko njega već ispleo priličan misterij. Naime, samo dan nakon tučnjave u kojoj je sudjelovao virovitička policija je bila zatrpana upitima lokalnih novinara o spomenutom incidentu. Najviše ih je zanimalo je li u tučnjavi i u njegovom ozljeđivanju sudjelovao Dragomir Čavlović, domar u Područnom uredu Porezne uprave, u Virovitici poznatiji kao suprug Nade Smiljanec Čavlović, ravnateljice Porezne uprave RH. Više očevidaca iz Virovitice, Indexu je potvrdilo da jest, pa smo pokušali saznati što se točno dogodilo i od samog domara, supruga šefice Porezne, od nje same te od nadležnih institucija. No, odgovora nema.

Podsjetimo, Nada Smiljanec Čavlović bivša je šefica odjela naplate u Područnom Uredu Porezne uprave, i prava je enigma kako se s te funkcije vinula na sam vrh Poreznog sustava države. No, prema tvrdnjama Virovitičana, nakon njenog promaknuća u gradu joj je silno porastao utjecaj.

Je li iz tog, ili nekog drugog razloga, policija novinarima odbila odgovoriti na upite o sudjelovanju D. Čavlovića u tučnjavi koja je završila hitnom bolničkom intervencijom? Iako su, prema vlastitom izvješću, protiv sudionika tučnjave podnijeli tek prekršajne prijave, u izjavi novinarima odbili su dati čak i inicijale osoba protiv kojih su prijave podnesene. U mnogim drugim slučajevima čak i daleko težih kaznenih djela policijski izvori, službeni i neslužbeni, rado izlaze s detaljima istrage u javnost. Podsjetimo se samo detalja iz istrage o ubojstvu 23-godišnjeg Zagrepčanina Hrvoja Turibaka u kojima se za ubojstvo sumnjičilo njegovog brata Tomislava Turibaka, kasnije pravomoćno oslobođenog sumnji u počinjenje tog zločina.

No, u slučaju Željka B. policija je odlučila od javnosti skrivati imena svih sudionika, kao i svjedoka. Evo kako su odgovorili na upit Indexa, jesu li i u kojem svojstvu zbog tučnjave 6. lipnja saslušali Dragomira Čavlovića:

“Policijski službenici Policijske postaje Virovitica su istoga, dana 6. lipnja u večernjim satima, dolaskom na intervenciju u ugostiteljski objekat u Virovitici, obradili cijeli događaj narušavanja javnog reda i mira.

Protiv 53-godišnjaka je nakon utvrđenih činjenica, podnesen Optužni prijedlog, zbog povrede čl. 13, Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira. Također, 53-godišnjak je nakon događaja bio uhićen.

Isto tako, nakon utvrđenih činjenica i obavljenih razgovora sa svjedocima događaja, protiv 30-godišnjaka je također podnesen Optužni prijedlog, zbog povrede čl. 14, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Obzirom da je 19-godišnja djelatnica ug. objekta, alkoholiziranim osobama davala piće, i protiv nje je podnesen Optužni prijedlog, zbog povrede čl. 19, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Nakon događaja narušavanja JRiM, 30-godišnji sudionik je zatražio liječničku pomoć, gdje je pregledan u SHMP Virovitica, a PU virovitičko-podravskoj nadležna liječnička ustanova do danas 11. srpnja, nije proslijedila nikakvu prijavu o zadobivenoj ozlijedi na ime 30-godišnjaka, tako da PU virovitičko-podravska nije u mogućnosti obavijestiti oštećenu osobu o progonu po privatnoj tužbi, tj. postupati sukladno Kaznenom zakonu iz čl. 117 st. 1.

Sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, imena i prezimena osoba, koje su obrađene u prekršajnom ili kaznenom postupku, ne smijemo davati u javnost.”

Index je i telefonski razgovarao s policijom u Virovitici, no također su nam kazali kako imena i prezimena ne mogu dati u javnost.

Prijavljeni svi osim napadača?

Policija je sve sudionike u događaju prijavila zbog kršenja javnog reda i mira, dok napadač na Željka B. koji je jedini u tom događaju ozlijeđen (sa simptomima potresa mozga), nije prijavljen za nanošenje tjelesne povrede ili pokušaj nanošenja teže tjelesne povrede, jer virovitička bolnica mjesec dana nakon događaja nije proslijedila prijavu o zadobivenoj ozljedi!?

Suprug Nade Čavlović Smiljanec, domar u Poreznoj, poručio Indexu da je na službenom putu!?

Iako smo pokušali dobiti odgovorne u virovitičkoj bolnici oni su u petak s novinarima Indexa odbili razgovarati telefonom. To je odbio i D. Čavlović, poručujući nam da je na službenom putu i da ne želi davati nikakve izjave u vezi s događajem od 6. lipnja. Na kakav službeni put je otišao domar Područnog ured Porezne uprave u Virovitici, pitali smo službenike te uprave, ali nisu nam mogli odgovoriti. Potvrdili su nam, međutim, da je osim supruga Nade Smiljanec Čavlović, u virovitičkoj Poreznoj upravi zaposlena i njena sestra.

Kada su je HDZ-ovci optužili da je u Poreznoj zaposlila supruga, ustvrdila je kako je on primljen 1995. godine putem javnog natječaja i to zato što je jedini od kandidata zadovoljavao i poseban kriterij, odnosno prednost pri zapošljavanju jer je dragovoljac Domovinskog rata.

Majka ozlijeđenog: Policiji sam poslala zahtjev da mi dostave ime osobe koja je ozlijedila mog sina!

Virovitička policija izbjegla izvjestiti medije o izgredu

Osim što je izbjegla izvijestiti medije o izgredu u kojem je sudjelovao suprug ravnateljice Porezne uprave, virovitička policija o tome nije izvijestili niti obitelj ozlijeđenog Željka B. Njegova majka, Marijana B. zbog toga je ogorčena na policiju. “Zahtjev u kojem od policije tražim da mi dostavi ime osobe koja je ozlijedila mog sina platila sam 25 kuna, i obećali su mi odgovoriti u najkraćem roku. Prošlo je više od mjesec dana i nema nikakvog odgovora. Moj sin i dalje ima vrtoglavice i glavobolje. Kako sam nedavno sam ostala bez drugog sina, i bojim se i pomisliti što se još moglo dogoditi u tom kafiću 6. lipnja”, navodi Marijana B. Tvrdi da njen sin nikad prije nije vidio napadača, a nakon verbalne svađe napadnut je s leđa daskom za rezanje voća.

Ime osobe koje je ozlijedila njenog sina ne skriva samo zakon, kako tvrdi virovitička policija u svom odgovoru, nego i policija sama, kao i uprava virovitičke bolnice koja do danas nije prijavila otvorene ozljede glave očito nastale nasilnim putem.

Porezna: Postupamo sukladno Zakonu

Index je uputio upit i Poreznoj upravi odnosno šefici Porezne uprave. Pitali smo je li točno da da je njen suprug bio nazočan fizičkom obračunu koji se dogodio u četvrtak navečer, 6. lipnja, u jednom lokalu u Virovitici, je li bio pod utjecajem alkohola, je li i dalje dalje zaposlenik Porezne uprave te hoće li ovaj incident utjecati na njegov posao.

Odgovor koji smo dobili je sljedeći: “Izvješćujemo Vas kako Porezna uprava nije zaprimila službene informacije o incidentu koji navodite u upitu, te da Porezna uprava uvijek jednako postupa u svim slučajevima sukladno Zakonu o državnim službenicima, Etičkom kodeksu državnih službenika i Kodeksu profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Porezne uprave”.

Čini se da su uzaludni apeli Marijane B. jer sustav očito ne želi da se sazna tko je ozlijedio njenog sina. Zašto? Valjda je svakome jasno. (Index.hr)