Važnost i značaj zavičajnih muzeja često osvijestimo tek u trenutcima muzejskih prikaza raznovrsnih predmeta kroz izložbe koje govore o životu nekada i razvoju kulture unutar koje smo oblikovani. Tada nam bude iznimno drago što su materijalni dokazi našeg kraja sačuvani i opisani kako bi na kraju činili razumljivu cjelinu naše povijesti. Stručni rad koji ovakvim prikazima i izložbama prethodi manje je poznat javnosti te često financijski nedovoljno podupiran što čini njegovu realizaciju kompleksnom i dugotrajnom.

Unatoč takvoj situaciji Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje organizirao je akciju spašavanja baštine i građe poplavljenih sela, u prvom redu najteže pogođenih Gunje, Račinovaca i Rajevog sela. Odazvale su se kolege slavonskih muzeja, kao i Etnografski muzej iz Zagreba. Uz Županju, Vukovar, Vinkovce, Osijek, Slavonski Brod i Požegu priključila se i Virovitica. Muzealci su pomogli stručnim radom u prikupljanju, zatim procjeni predmeta i građe, obradi i popisivanju osnovnih podataka te označavanju istih. U prvom redu su ˝zasukali rukave˝ u izdvajanju i spašavanju vrijednih predmeta iz razrušenih kuća i gomila već oštećenog privatnog inventara ostavljenog za odvoz na smetlište. Svu tu građu potrebno je preventivo zaštititi, pohraniti, inventirati te restaurirati kako bi jednom u budućnosti mogla prezentirati i rekonstruirati kulturnu baštinu.

Predani duh pri spašavanju vrijednih tradicijskih i povijesnih predmeta vodio je muzealce u većinom volonterskim satima i danima te će zahvaljujući ovoj akciji dio bogate baštine ovoga kraja ostati sačuvan.

Temelj budućeg etnografskog i povijesnog prikaza područja Cvelferije, kako se naziva ovaj dio županjske Posavine, postavljen je upravo zajedničkim djelovanjem muzeja i muzealaca a o daljnjoj nadogradnji ovisi još niz organizacijskih, osobito financijskih faktora, stoga im želimo podršku Ministarstva kulture i RH te sreću i upornost u ovom zahtjevnom pothvatu.

[g-gallery gid=”21705″ random=”0″ watermark=”1″]