Iako je u obilježavanju Valentinova malo tradicijskih običaja, sveprisutna globalizacija, kao i univerzalna poruka širenja ljubavi među simpatijama, partnerima, prijateljima, djecom i roditeljima te općenito ljudima daje lijepu priliku za obilježavanje ovog dana.

U ponedjeljak, 13. veljače etnologinja muzeja pripremila je kratki uvod o povijesti, običajima i postanku Valentinova što je prezentirano učenicima i polaznicima muzejske radionice. Potaknuti pričama o prijateljstvima izradili smo papirnate uratke (ruke koje čine srce) koje smo međusobno razmijenili i tako pridonijeli istinskom duhu Valentinova – darivanje poruka prijateljstva i ljubavi. Prvo smo iscrtali svoje ruke na papiru u boji, zatim smo ih rezali škaricama te po njima ispisali epitete i razmišljanja o našim prijateljima. Završni dio radionice je bio kad smo naglas pročitali dirljive poruke što drugi misle o nama. Na ovaj način ojačali smo samopouzdanje, učvrstili prijateljstva, vježbali motoriku i povezivanje određenih karakteristika s dragim osobama.
Gradski muzej Virovitica srdačno zahvaljuje na dolasku odgojno obrazovnim skupinama COOR-a 6 i 4.

Više o Valentinovu

Prema katoličkom vjerskom kalendaru 14. veljače obilježava se kao spomendan Svetog Valentina, ali i kao blagdan zaljubljenih – Valentinova.

Dio istraživanja ukazuje kako ovaj dan ima korijene u pretkršćanskim vremenima. Grci su tako obilježavali svetost braka svojih božanstava – Here i Zeusa u mjesecu Gamelionu (od sredine siječnja do sredine veljače). Rimljani su 14. veljače slavili božicu Juno (Junona) kao zaštitnicu braka (Juna Interduca), a dan poslije 15. veljače obilježavao se dan Lupercusa (Luperk), boga plodnosti, poznatom i po svečanostima luperkalijama.

Pretpostavke su kako je običaj slavlja Valentinova uklapanje pretkršćanskih običaja i štovanja u novi kršćanski i društveni život. Povezivanje poganskih običaja i legende o Svetom Valentinu rezultiralo je stvaranje Valentinova kakvog danas poznajemo.

Valentin je bio svećenik, mučenik i biskup u 3. stoljeću na području rimskog carstva koji je protivno odredbi tadašnjeg cara Klaudija Gotskog održavao obrede vjenčanja. Naime, car je zabranio svojim vojnicima ženidbu jer je smatrao da se neće predano boriti u vojnim pohodima. Većina svećenika bila je u strahu od nepridržavanja ove careve odluke. Valentin je ubrzo nakon otkrića kršenja ove odredbe bačen u tamnicu te je 14. veljače 269. godine pogubljen u Rimu. Kako ga je narod proglasio svecem ubrzo nakon smrti, papa Julije 1. je u 4. stoljeću nad njegovim grobom u gradiću Terni u Umbriji podigao crkvu. Početkom 17. stoljeća na mjestu crkve je sazidana katedrala gdje se i danas čuvaju svečevi posmrtni ostaci.

Slavlje Valentinova širi se iz Engleske i Škotske gdje je poznato da su u 16. stoljeću mladići ljubavnim porukama naviještali odabranicama svoje namjere. Kao i neki drugi običaji iz američke kulture kroz 20. stoljeće Valentinovo doživljava komercijalni rast. Upravo 40-ih godina 20. stoljeća u Europi brojni vojnici donose slavljenje Valentinova, a posebno kroz razne zabave. Krajem 20. stoljeća Valentinovo doživljava veliku globalnu popularizaciju te se tako šalju milijuni čestitaka i isto se toliko troši na darivanje cvijeća.

Kod nas je također, od kraja 20. i početka 21. stoljeća velik utjecaj američke kulture i njihovog načina obilježavanja ovog dana. U sjevernoj Hrvatskoj je nešto ranije, u drugoj polovini 20. stoljeća ipak zabilježen narodni običaj izrade peciva u obliku ptičica što se darivalo djeci. Vjerovalo se da se ptice žene u ovom razdoblju, pa otuda i narodna želja za prenošenjem ljubavi i simpatije.