Muzej pokazao stalni postav Udruzi distrofičara

Objavljeno:

U sklopu akcije „Muzeji za sve“ i obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3.12.) virovitički muzej predstavio je članovima Udruge distrofičara Virovitice svoj rad, stalni postav i zbirke Muzeja. U duhu akcije koja želi omogućiti SVIMA pristup muzejskim sadržajima, djelatnice Gradskog muzeja Virovitica su slikovno predstavile ulaz u Dvorac, pristup Muzeju te sobu po sobu stalnog postava i izložbenog dijela Muzeja.

Članovi Udruge su tako u virtualnoj šetnji posjetili Muzej, upoznali se s brojnim predmetima i građom koju Muzej posjeduje, čuva i prezentira.

O Međunarodnom danu osoba s invaliditetom

Povijest obilježavanja ovog dana pronalazimo u drugoj polovini 20. stoljeća. Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara iz raznih zemalja (Belgije, Italije, Poljske, Grčke, Njemačke, Mađarske, Alžira, Francuske, Engleske, Ukrajine, Rusije i Nizozemske). Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Komisija za ljudska prava je 1993. godine pozvala zemlje članice Europske unije da ističu obilježavanje ovog dana: “s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu“.

Dan međunarodnog poštivanja promoviran je od strane Ujedinjenih naroda 1998. godine, a određen je datum 3. prosinca kao međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...