U sklopu akcije „Muzeji za sve“ i obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3.12.) virovitički muzej predstavio je članovima Udruge distrofičara Virovitice svoj rad, stalni postav i zbirke Muzeja. U duhu akcije koja želi omogućiti SVIMA pristup muzejskim sadržajima, djelatnice Gradskog muzeja Virovitica su slikovno predstavile ulaz u Dvorac, pristup Muzeju te sobu po sobu stalnog postava i izložbenog dijela Muzeja.

Članovi Udruge su tako u virtualnoj šetnji posjetili Muzej, upoznali se s brojnim predmetima i građom koju Muzej posjeduje, čuva i prezentira.

O Međunarodnom danu osoba s invaliditetom

Povijest obilježavanja ovog dana pronalazimo u drugoj polovini 20. stoljeća. Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara iz raznih zemalja (Belgije, Italije, Poljske, Grčke, Njemačke, Mađarske, Alžira, Francuske, Engleske, Ukrajine, Rusije i Nizozemske). Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Komisija za ljudska prava je 1993. godine pozvala zemlje članice Europske unije da ističu obilježavanje ovog dana: “s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu“.

Dan međunarodnog poštivanja promoviran je od strane Ujedinjenih naroda 1998. godine, a određen je datum 3. prosinca kao međunarodni dan osoba s invaliditetom.