Tradicionalno, Muzej je i ove godine priredio uskršnju etno radionicu na kojoj se mogla naučiti zanimljiva tehnika oplitanja jaja tankom vunicom, domaćom svilom ili pamučnim koncem. Zahtjevna u izvedbi, preciznosti i urednosti ova tehnika pokazivala je nekada svu umješnost vrijednih žena koje su radile „krpana“, „opletena“ ili „vezena jaja“ za Uskrs. Jedno od najstarijih jaja rađeno ovom tehnikom čuva se danas u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a rađeno je početkom 20. stoljeća.

– Na muzejskoj radionici smo, uz nešto etnografskih podataka, naučili kako nije lako provući konac kroz ispuhano jaje, zatim da je prilično teško postaviti končanu osnovu (mrežicu po kojoj se veze) na jaje i u konačnici da nije lako raditi iglom i koncem. Kombinirali smo raznovrsne boje ponuđenih konaca, ali i načine ručnog veza te dobili zanimljive ideje za ovogodišnje pisanice.

Do sada u deset održanih uskršnjih radionica u Muzeju pokazali smo brojne tradicijske tehnike ukrašavanja pisanica – tehnika šaranja rastopljenim voskom, tehnika bojanja u prirodnim bojama, tehnika apliciranja biljaka, tehnika struganja, tehnika heklanja, tehnika „odijevanja“ jaja u tkaninu, ali i neke nove načine predstavljanja tradicijskih motiva u raznim likovnim tehnikama.

Uz radionicu postavljena je i mini izložba uskršnjih jaja iz Etnografske zbirke koja mogu svim posjetiteljima poslužiti kao inspiracija za ukrašavanje pisanica ovih blagdanskih dana. Izložba je postavljena od 12 do 26. travnja te se može razgledati u radno vrijeme Muzeja.

Hvala svim vrijednim „opletačima“ na sudjelovanju i strpljenju u izradi vezenih jaja uz poziv na nove avanture u sklopu muzejskih radionica – čekamo vas! Rekla je kustosica Gradskog muzeja Virovitica Jasmina Petras Jurković.