Na poziv učiteljice Martine Tolušić Gradski muzej Virovitica gostovao je u srijedu, 24. veljače u 3. razredu područne škole Bušetina. Njihov privremeni dom je OŠ A. Cesarec u Špišić Bukovici dok se bušetinska škola obnavlja.

Zajednička suradnja pokrenuta je dolaskom djece i učiteljice u virovitički muzej na gostujuću izložbu „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja Zagreb u rujnu 2015. godine. Uz izložbu i razgledavanje tada smo napravili radionicu sata likovnog stvaralaštva s uzorom u tradicijskim igračkama.

Suradnja se nastavila ovogodišnjom radionicom „Konjić na štapu – iz muzeja u školu!“ To je muzejska edukativna radionica koju smo radili s DV Cvrčak u rujnu i Centrom za odgoj, obrazovanje i edukaciju Virovitica u studenome u 2014. godini.

Pokazujući muzejski predmet iz sredine 20. stoljeća i pričajući o nekadašnjim dječjim igračkama izrađujemo na radionici vlastito hopsalo koje potiče na fizičku aktivnost, ali i niz drugih elemenata. Kod predškolske djece to je poticanje mašte i senzibilizacije za životinje, dok je kod učenika COOR-a naglasak bio na jačanju samopouzdanja i vrednovanju izrade osobnih konjića korištenih u školskim igrokazima.

Vjerujemo kako će hopsala – konjići na štapu i učenicima Bušetine biti od značajne koristi. Već na radionici savladavali smo oblikovanje životinjske glave, šivanje dugmeta, vezanje čvorova i općenitu spretnost izrade rukama. Izrađeni konjići na štapu po uzoru na muzejski predmet zasigurno će imati puno namjena, a ponajprije poticanje djece na druženje u dvorištu, prirodi i zraku.