Muzejski doprinos projektu „Mikeški jestvenik“

Objavljeno:

Projekt „Mikeški jestvenik“ prijavljen je kao projekt Strukovne škole Virovitica i partnera Industrijsko-obrtničke škole na natječaju Ministarstva turizma. Suradnici su Gradski muzej Virovitica, Obrtnička komora VPŽ i Turistička zajednica grada Virovitice.

Od travnja do rujna 2017. projekt je imao želju ojačati kompetenciju strukovnih zanimanja, kao i započeti brendiranje gastronomije Podravske Slavonije. Ideja za prijavu i realizaciju je nastala na prethodnoj dobroj suradnji Strukovne škole i Muzeja gdje smo poticali učenike na izradu tradicijskih jela prema muzejskim zapisima i usmenim kazivanjima, na dolazak u Muzej i promatranje predmeta iz kuharstva (od arheološkog, povijesnog do etnografskog posuđa). Također, učenike smo upoznavali sa zapisima o starosjediocima Mikešima i njihovoj jezičnoj komponenti u gastronomiji. Ovo nam je poslužilo kao početna točka u revitaliziranju virovitičkih jela.

Uloga virovitičkog muzeja bila je višestruka: stručna, edukacijska i dokumentacijska. Naime, kao suradnici ponudili smo zapise, usmena kazivanja koja smo obradili i ponudili kao autentične za Viroviticu. Etnologinja Muzeja, uz voditeljicu projekta iz Strukovne škole, napisala je stručne tekstove za knjižicu recepata i stolni kalendar-proizvode projekta u svrhu stručne edukacije učenika i građanstva. Također educirali smo, prvenstveno učenike, ali i zajednicu kroz radionice i predavanja o nematerijalnoj baštini i Mikešima, te kroz objave recepata i fotografija jela u lokalnim medijima. Naša dokumentacijska uloga sastojala se od arhiviranja novih zapisa, ali i novih podataka i predmeta koji su pristizali kroz ovaj projekt i tako bogatili muzejske zbirke.

U Muzeju smo pripremili nekoliko vrsta radnih listića koji su upućivali na muzejske predmete, nematerijalnu baštinu u obliku nazivlja za kuhinjske predmete, specifična jela i namirnice starosjedioca Mikeša. Na ovaj način uloga Muzeja u čuvanju kolektivnog sjećanja na baštinu se opravdala i pokazala kao dobar alat u provođenju tradicije u svakodnevni život.

Vjerujemo kako je projekt pomogao (i budućnosti će to činiti) učenicima i školama partnerima u vlastitom prezentiranju kraja iz kojeg dolaze u međužupanijskim, međuregionalnim i nacionalnim natjecanjima. Također, projekt je pomogao u poslovnom profiliranju budućih djelatnika u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti. U budućnosti želimo vidjeti neka od jela prilagođena modernim zahtjevima današnjih turista, a da ishodište imaju u muzejskim predmetima, zbirkama i zapisima.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni