Na blagdan Male Gospe, vjernici iz župa Slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije hodočastili su u Voćin

0
243

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna vjernici iz župa Slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije hodočastili su u Voćin. Središnje euharistijsko slavlje na otvorenom prostoru pokraj svetišne crkve u Voćinu predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Slavonsko-podravskog arhiđakonata na čelu s arhiđakonom Vladimirom Škrinjarićem, slatinskim dekanom Draganom Hrgićem, virovitičkim dekanom Ivicom Šohom, našičkim dekanom Antom Ivićem, te voćinskim župnikom i voditeljem svetišta Ivanom Ereizom.

Na početku slavlja biskup je pred likom Gospe Voćinske uputio pozdrav Isusovoj Majci. Uvodeći u misno slavlje, pozdravljajući nazočne svećenike, časne sestre i brojne hodočasnike biskup je čestitao blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Izrazio je radost što taj blagdan možemo slaviti zajedničkim slavonskim, hrvatskim srcem u Voćinu, i Mariji na njezin rođendan očitovati svoju odanost i zahvalnost što nas prati na našim životnim putovima, te joj povjeriti sve ono što nosimo kao osobne, obiteljske i narodne tuge i nevolje. Kazao je da na ovom hodočašću na poseban način mislimo na naše obitelji, te je osobito pozdravio one koji su stigli u Voćin sa svojom djecom i mladima.

Pri završetku slavlja krenula je kroz vjerničko mnoštvo mala procesija s likom Gospe Voćinske praćena službom svjetla, pohvala i molbenica Isusovoj Majci za naše obitelji, oblikovane na temelju Apostolske pobudnice pape Franje Amoris laetitia. Zahvalio je svećenicima za njihovu požrtvovnost, osobito u ispovjedaonici, pješacima za žrtvu koju su podnijeli, kao i biciklistima koji su u Voćin stigli i iz Aljmaša. Pozvao je hodočasnike da mole za duhovna zvanja, a napose za četvoricu kandidata Požeške biskupije koji će uskoro biti zaređeni za đakone. (pozeska-biskupija.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)