Sandrino Požežanac
Sandrino Požežanac i dvorac Hogwarts (snimio: Goran Denac)

U sklopu izložbe “Magični svijet vlakova” koja se može pogledati na prvom katu Željezničkog kolodvora u Virovitici, nazali se i maketa jednog dvorca. Ne ovog derutnog iz središta Virovitice, već jednog magičnog… iz svijeta bajke. Riječ je o dvorcu u kojemu se nalazi škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts iz serije romana i filmova o Harry Potteru.

Hogwarts je jedina veća škola magije u Velikoj Britaniji, koja čarobnjacima nudi da postanu potpuno obučeni u korištenju magije. Njezin status nije u detalje opisan u romanima o Harryju Potteru, ali zna se da je to zapravo internat koji prima djecu od 11 do 18 godina. Ispiti se pišu na kraju svake godine, a oni na kraju pete i sedme godine najviše utječu na život učenika.

Izrada makete omjera 1:186 trajala je četiri mjeseca, a radove “potpisuje” Virovitičanin Sandrino Požežanac.

– Maketa je izrađena prema Hogwartsu kakvog vidimo u 4. i 5. filmu, budući da su ga svaki film malo mijenjali u detaljima, a meni se najviše sviđao baš u tim filmovima. Prvo sam skinuo 3D model s interneta, te u 3D softwareu saznao mjere koje su mi trebale. Od tih mjera crtao sam nacrte mjesec dana i onda sam krenuo na izradu koja je trajala sljedeća 3 mjeseca. U rujnu 2012. maketa je bila gotova. Zadnje četiri godine dorađivao sam ju s vremena na vrijeme, te sam dodao još 250 novih stabala i dodatnih biljaka. O njoj je pisao i Mugglenet.com, najpoznatija stranica za Harry Potter fanove (osim naravno Pottermorea), a osobno mi je čestitao i Gary Tomkins, scenograf koje je radio na Harry Potter filmovima – rekao je Sandrino Požežanac.

Izložbu “Magični svijet vlakova” možete pogledati do 16. kolovoza od 10 do 18h. Ulaz je besplatan.

Sandrino Požežanac