Na Mjesnom groblju u Četekovcu održana komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

0
579

Na Mjesnom groblju u Četekovcu, održana je 28 komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora. Srbočetnički teror započeo je minobacačkim napadom 4. rujna 1991. godine točno u 9:05 sati, a na oltar Domovine tog su dana svoje živote položila 24 mještana Četekovaca, Balinaca i Čojluga, dok je tijekom Domovinskog rata za slobodu Hrvatske svoje živote dalo sveukupno 37 mještana s područja općine Mikleuš.

Dostojanstveno je u srijedu na mjesnom groblju u Četekovcu obilježen ovaj dan. Svojom nazočnošću, kao i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, su ga između ostalih uveličali: izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Vijenac su položile i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, kao i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, uz zamjenike župana Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića, te predsjednika Županijske skupštine VPŽ, Mirana Janečića. Počast su odali i: brigadni general Mijo Validžić u ime Ministarstva obrane, saborski zastupnici, Tomislav Žagar i Ana-Marija Petin, izaslanstvo PU Virovitičko-podravske uz načelnika Sinišu Kneževića u ime ravnateljstva policije. Bilo je tu i izaslanstvo domaćina, Općine Mikleuš koje je predvodio načelnik Milan Dundović, koji se prisjetio tog tragičnog dana prije 28 godina. Osim toga, vijenac i svijeće, su uz brojne mještane, položila izaslanstva gradova i općina s područja VPŽ, kao i Donje Stubice… U znak sjećanja na nevine žrtve Udruga HVIDR-a Slatina, kroz projekt ”Istina o pobjednicima”, u znak sjećanja na nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca, organizirala je Hodnju za nevine žrtve Mikleuš-Četekovac.

Hodnja, u kojoj su sudjelovali članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije i policija, a putem im se priključivali i stanovnici stradalničkih mjesta, započela je u Mikleušu. Sudionici Hodnje putem su stali kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i polaganjem upaljenih lampiona odali im dužnu počast, da bi potom prisustvovali na komemoraciji na četekovačkom mjesnom groblju. Pokrovitelji hodnje bili su Općina Mikleuš i Virovitičko-podravska županija.